На помолу нови приједлог за одлазак страних судија

Ведрана Кулага
На помолу нови приједлог за одлазак страних судија

Бањалука - Експерти СНСД-а и ХДЗ-а БиХ приводе крају писање приједлога закона о Уставном суду БиХ чији је главни циљ да стране судије буду замијењене домаћим.

Усвајање поменутог закона била је једна од главних тема јучерашњег састанка делегација двије странке у Бањалуци, које су предводили предсједници СНСД-а и ХДЗ-а БиХ Милорад Додик и Драган Човић. Додик је рекао да Устав БиХ даје могућност да буде утврђен другачији начин избора судија. Говорећи о приједлогу закона о Уставном суду БиХ, који припремају страначки правни експерти, истакао је да је остало да све што је замишљено буде стручно дефинисано у предвиђеној норми и да је наредна фаза да то питање покушају ријешити кроз процедуру у Парламенту БиХ, због чега ће разговарати и са представницима других странака.

- Кључни проблем Уставног суда БиХ је учешће страних судија који никоме не одговарају, осим неким људима и институцијама ван БиХ. Примарно је питање како доћи до тога да за судије буду изабрани држављани БиХ, док би се у другој фази, ако буде спремности, могло разговарати о начину одлучивања и много чему другом. Ако неко хоће да рјешава проблеме у БиХ, мораћемо и то питање да средимо. Неодрживо је да странци остану у Уставном суду БиХ. Тешко је доказати легитимитет правосудне институције у којој сједе и одлучују странци, који нису изабрани у институцијама ове земље и не одговарају. То је удар на суверенитет БиХ - категоричан је Додик.

Подсјећајући на проблематизовање обиљежавања Дана Републике, Додик је рекао да није сигуран да се неће поставити и питање назива РС, које ће бити рјешавано на исти начин као и питање Дана Републике.

Човић је нагласио да питање састава Уставног суда БиХ желе ријешити на уставан начин и да је важно да стране судије буду замијењене домаћим.

- Борба за странце у било којој институцији БиХ је борба против БиХ. Крајње вријеме је да институције БиХ, ма какве оне биле, преузму пуну одговорност. Данас имамо посебан хибрид функционисања са неким лажним заштитним механизмом који се често злоупотребљава у функцији кључних одлука које дефинишу односе у БиХ - рекао је Човић и најавио да ће о приједлогу закона о Уставном суду идуће седмице разговарати са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, чија је странка већ блокирала један покушај његовог усвајања.

Коментаришући именовање италијанског судије Ђованија Грасоа у Уставни суд БиХ обављено крајем прошле године без консултација Предсједништва БиХ, Човић је рекао да Предсједништво није жељело то да разматра.

- То желимо уредити овим законом и то је основа за замјену тих судија домаћим представницима - поручио је Човић и додао да су тимови ХДЗ-а БиХ и СНСД-а близу рјешења.

На састанку страначких делегација је разговарано и о застоју у реализацији аранжмана програма Међународног монетарног фонда, јер власт на нивоу БиХ није функционална. Изражена је забринутост да ће то произвести нове изазове и проблеме са ликвидношћу на јавним рачунима.

Једна од тема био је и европски пут БиХ и спровођење одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци", која је годинама на дневном реду. Одговарајући на питања у вези са расподјелом војне имовине, Додик је казао да РС остаје при споразуму из 2012. године, без обзира на то што су појединци кренули другим путевима.

Човић је најавио да 2. фебруара у БиХ стиже генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и да ће бити разговарано о активирању Акционог плана за чланство у НАТО-у. Додик је поновио да ће народ у РС на референдуму одлучивати о чланству БиХ у НАТО-у.

Владајућа коалиција

Милорад Додик је изјавио да ће у понедјељак бити одржан нови састанак представника СНСД-а, ДНС-а и СП-а, истичући да ће те странке чинити коалициони блок и на изборима наредне године.

- Потврдили смо у сриједу да смо партнери за 2018. годину за опште изборе и припремамо се за то - рекао је Додик.

Додао је да су на посљедњем састанку разговарали о раду јавних предузећа у РС и утврдили став да је сваки директор у јавном сектору који буде имао завршни негативан рачун сам себи потписао оставку, без обзира на то којој партији припада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана