На наредној сједници Представничког дома измјене Изборног закона

РТРС
На наредној сједници Представничког дома измјене Изборног закона

Сарајево - На првој наредној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, чији термин још није заказан биће разаматране измјене Изборног закона БиХ које је раније усвојио Дом народа,сазнаје РТРС.

Измјене се односе на промјену начина избора делегата за федерални Дом народа које је утврдио Уставни суд БиХ на захтјев хрватских странака још у децембру прошле године. Подсјећамо да је и Савјет ЕУ упозорио власти у БиХ на обавезу да у заданим роковима спроведу ту пресуду Уставног суда. Истовремено приједлоге измјена Изборног закона најављују СДА али и ЦИК БиХ.

Након што је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, захваљујући гласовима српских и хрватских делегата прихватио измјене Изборног закона које из коријена мијењају начин избора делегата за федерални Дома народа, неизвјесна је подршка у Представничког дому.

"Ја мислим како сада ствари стоје да ће врло тешко доћи до усвајања измјена Изборног закона БиХ", каже Драгутин Родић, делегат у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Бошњачке странке сматрају да приједлог ХДЗ-а води ка подјели земље. Истовремено, занемарују да су према постојећим изборним правилима бошњачким гласовима неријетко бирани српски и хрватски делегати у федерални Дом народа, а да Клуб Срба и даље није попуњен.

"Нема говора о било каквој подјели. До сада смо имали нелегитамне изборе делегата , ми смо предложили просто да се бирају тамо гдје их има", рекао је Бариша Чолак, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.



СДА, која је најгласнији противник поручују да ће сачекати да се оконча параментарна процедура по ХДЗ-овом приједлогу након чега ће упутити свој приједлог измјена Изборног закона БиХ.

ИЗ ЦИК БиХ пак увјеравају да и без става Парламентарне скупштине могу да промијене Изборни закон јер имају механизам да након сваког пописа становништва одреде број и састав делегата за Дом народа федералног парламента. И сами предложу одређене измјене, а једна од њих иде у правцу да се спријече манипулације са националношћу како се примјера ради Харис Плех, Расим Смајић и Нермин Бјелак не би могли да изјашњавају као Срби што је сада случај.

Тамо гдје нема изабраних посланика у кантоналним скупштинама из одређеног народа јер нема представника тог народа у довољном броју да би неко био изабран дата је могућност слободног изјашњавања и слободне интерператције и ми смо у ЦИК имали великих проблема и спријечили у прошплом изборном циклусу такав покушај.

Готово је извјесно да због хроничне неусаглашености Бошњака и Хрвата још једна одлука Уставног суда БиХ неће бити спроведена, а Изборни закон измијењен. Као посљедица, упитно је формирање власти на основу резултата општих избора 2018-те, конкретно Клубова народа у федералном парлементу без чега нема ни избора предсједника,потпредсједника Федерације као и федералне Владе. У коначном не би се могли изабрати делегати за Клубове Бошњака и Хрвата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана