МУП Српске потврдио писање “Гласа Српске”: Осуђивани мигранти долазе у БиХ већ годинама

Дарко Момић
МУП Српске потврдио писање “Гласа Српске”: Осуђивани мигранти долазе у БиХ већ годинама

БАЊАЛУКА - Врло вјероватно је да међу илегалним мигрантима пакистанског поријекла има и лица која имају криминалну прошлост или су раније била осуђивана.

Ово се наводи у одговорима Министарства унутрашњих послова Републике Српске на питања “Гласа Српске”, чиме је и званично потврђено раније писање нашег листа у којем је неименовани извор из врха МУП-а изнио тврдњу да пакистански осуђеници на дугогодишње казне долазе у БиХ.

- Усљед економских и миграција из зона захваћених ратом, сигурно је да ће одређени број лица одлучити да искористи ту ситуацију и на тај начин покуша да избјегне кривични прогон или евентуално издржавање казне - наводи у одговорима начелница Одјељења за односе са јавношћу МУП-а РС Мирна Миљановић.

Према њеним ријечима, немогуће је категорично тврдити да међу држављанима Пакистана који се у нашој земљи налазе као илегални мигранти нису и лица која имају криминалну прошлост.

- Сва лица која се као илегални мигранти налазе у БиХ, па тако и из Пакистана, буду регистрована од стране Службе за послове са странцима БиХ. Приликом регистрације и обраде података тих лица, које се врше на основу њихових изјава о поријеклу и идентитету, узимају се и биометријски подаци који се користе с циљем тачног утврђивања идентитета тих лица. Скоро да нико од њих нема никаква документа која би послужила за идентификацију, а врло често приликом регистрације користе и лажна имена. Према неким информацијама, у протекле три године у БиХ је боравило више од 18.000 лица пакистанског поријекла - наводи Миљановићева.

С обзиром на то, истиче она, врло је тешко утврдити идентитет тих лица.

На питање да ли Амбасада Пакистана у БиХ сарађује са безбједносним институцијама у БиХ када је ријеч о утврђивању идентитета илегалних миграната, она каже да “сигурно постоји одређени вид сарадње Амбасаде Пакистана у БиХ са институцијама у БиХ, у дијелу који је односи на дипломатске односе и размјену информација”.

- Али да ли размјењују информације о илегалним мигрантима и у којем обиму, нама није познато. У Републици Српској је формирано Координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске, које размјењује све информације и остварује сарадњу са релевантним институцијама у БиХ из ове области - каже Миљановићева.

Радончић

Донедавни министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић оптужио је пакистанског амбасадора у БиХ Мухамеда Халида Раоа да одбија сарадњу у вези са утврђивањем идентитета илегалних миграната.

- Амбасадор је био код мене крајем јануара и рекао да они не желе да сарађују на депортацији, јер имају одлуку парламента Пакистана да се не баве грађанима који су напустили ту земљу - рекао је Радончић.

Он је поднио оставку зато што, како је рекао, бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и министарка спољних послова Бисера Турковић, умјесто да штите интересе грађана БиХ, фаворизују илегалне мигранте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана