Мостови отварају пут ка ЕУ

Ведрана Кулага
Мостови отварају пут ка ЕУ

Беч, Бањалука - На Самиту земаља западног Балкана у Бечу потврђена је европска будућност БиХ, а зелено свјетло добили су пројекти који су изузетно важни за земљу - мост на Сави код Градишке и мост у Свилају.

Оцијенили су то предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак који су учествовали на бечком самиту у сриједу и четвртак.

БиХ, према Звиздићевим ријечима, може рачунати на помоћ ЕУ само ако настави са реформама, а у оквир закључака самита споменута је два пута у веома позитивном свјетлу и то због усвајања реформске агенде и динамизације европског пута. Звиздић је нагласио да су сви до сада предложени пројекти БиХ прихваћени и постали су дио основне мреже, односно закључака састанка земаља у Бечу.

- На Самиту су потврђена два пројекта. Добили смо 29 милиона евра грант средстава за изградњу два моста - у Градишци на релацији Бањалука - Градишка - Загреб и моста на коридору 5Ц код Свилаја. То су два изузетно важна објекта гдје ће бити изграђени гранични прелази и ова средства ће нам омогућити да започнемо изградњу. Потврђена су 22 милиона евра за мост у Свилају и 6,8 милиона евра за мост у Градишци уз веома повољан остатак новца кредитираног од Европске инвестиционе банке да би ти пројекти у потпуности били завршени - истакао је Звиздић.

Осталих пет пројеката који су прихваћени су дионице аутопута коридора 5Ц, Лука у Брчком, дионица жељезничког коридора 5Ц од Сарајева до Подлугова и аеродром у Сарајеву.

- На широј листи је читав низ пројеката. Затражићемо рехабилитацију и проширење других аеродрома од Мостара, Бањалуке до Тузле. Остала средства од 600 милиона евра, односно милијарду евра до 2023. године за западни Балкан ће бити распоређена на других десет пројеката у области транспорта и пет пројеката из области енергетике. Од тог броја, БиХ има пет пројеката у области транспорта и има пројекат из области енергетског сектора, а то је 400 киловолтни далековод који спаја Србију, БиХ и Црну Гору - истакао је Звиздић.

Нагласио је да ће БиХ инсистирати и на два важна коридора, односно Јадранско-јонском аутопуту и Јадранско-јонском гасоводу.

- На самиту је БиХ третирана као једна од кључних земаља за регионалну сарадњу, процесе помирења и економски развој укупне регије - истакао је Звиздић.

Црнадак је оцијенио да је Самит у Бечу био изузетно успјешан и у политичком и у економском смислу за БиХ.

- Политички гледано, дефинитивно је из Брисела поручено да не виде Европу комплетну све док у ЕУ не буду и земље западног Балкана. Од ове конференције се може говорити о европској будућности, а не европској перспективи БиХ. Друга важна ствар је подршка инфраструктурним пројектима јер смо добили два нова пројекта од којих је веома важан мост у Градишци. Сада је извјесно да ће почети посао идуће године и то ће значити директно повезивање и Бањалуке, Српске и БиХ са ЕУ - рекао је Црнадак.

Он очекује да ће БиХ до самита земаља Балкана идуће године у Паризу направити много нових корака и то више него што је урађено сада између Берлина и Беча.

Генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Горан Свилановић оцијенио је да је самит у Бечу био најважнији скуп политичке агенде региона у 2015. години.

На самиту земаља западног Балкана договорено је да ће ЕУ региону дати 600 милиона евра за енергетске, саобраћајне и жељезничке пројекте.  

Оцјене

Комесар ЕУ за сусједску политику и проширење Јоханес Хан похвалио је потписивање споразума о граници између Црне Горе и БиХ и рјешење проблема без учешћа треће стране, оцијенивши да је то одличан примјер за регион.

Хан је, током сусрета са Звиздићем, истакао да ЕУ има јак интерес да све земље западног Балкана буду чланице Уније, те да треба наставити рад на договореним реформама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана