ММФ предвиђа опоравак економије БиХ у 2021. и нуди нови програм

Милијана Латиновић
ММФ предвиђа опоравак економије БиХ у 2021. и нуди нови програм

ВАШИНГТОН – Међународни монетарни фонд (ММФ) процјењује да ће се економија БиХ смањити за пет и по одсто ове године, што представља одраз утицаја пандемије на туризам, угоститељство, транспорт и производњу, између осталог.

- За 2021. годину предвиђамо опоравак економских активности за четири одсто уколико власти буду у стању одржати макроекономску стабилност и ограничити здравствене ризике, и уз претпоставку да ће вакцина бити широко доступна у другој половини године - рекао је Мартин Петри, вођа тима стручњака ММФ-а  који је обавио је виртуелну посјету БиХ од 19. октобра до 18. децембр.

Тим је закључио разговоре у склопу консултација према Статуту ММФ-а за 2020. годину.

У ММФ-у подсјећају да договор са властима у БиХ о новом трогодишњем проширеном аранжману још није постигнут због недостатка консензуса у вези са реформама које би требале бити дио програма.

- Економија БиХ трпи значајне посљедице због пандемије Ковида-19.  Након повећања обима активности љетос, када је изгледало да је ширење вируса под контролом, нови вал инфекције у БиХ и широм Европе довео је до нове неизвјесности и присилио власти да поново уведу мјере да би зауставиле ширење заразе – истакао је Петри.

Додаје да су власти реаговале брзо и ефикасно да би зауставиле ширење заразе и увеле су мјере подршке здравственом систему.

- У претходним годинама се акумулирао одређени фискални простор, што је помогло у овим напорима и омогућило властима да дају подршку грађанимаи фирмама током кризе. У финансијском сектору, мораторијум на отплату кредита је пружио олакшање дужницима. Аранжман валутног одбора и даље пружа   подршку стабилности финансијског система. ММФ је дао подршку овим политикама у виду Инструмента за брзо финансирање од 333 милиона евра, који су дозначени у априлу – истакли су у ММФ-у. Додају да је Мисија ММФ-а разговарала са властима о могућностима пружања додатне подршке путем новог програма, који би БиХ помогао да се боље избори са кризом изазваном ковидом-19.

Додају да би,  у том контексту, ММФ могао обезбиједити финансирање за додатну потрошњу за подршку здравственом систему, фирмама и домаћинствима, и за подршку најугроженијима.

-Програмом је  предвиђена додатна потрошња на здравствену заштиту, субвенционирање плата и помоћ незапосленима, као и подршкафондовима за кредитне гаранције да би се проширило кредитирање банака према фирмама које имају проблема са недостатком средстава – истакли су у ММФ-у.

Мисија ММФ-а подржава, саопштено је, планове власти у вези са буџетом за наредну годину, који ће помоћи опоравку економије.

- Дискусије су се такође водиле о реформама које ће поставити темеље за бржи и инклузивнији раст, а мисија је постигла разумијевање у важнимобластима структуралних реформи, укључујући реформе у сектору јавних предузећа, управљања јавним финансијама, надзора потрошње за потребе сузбијање пандемије те јавних набавки.У двије области, разговори још увијек нису финализирани. Прво, за потребе унапређења јединственог економског простора, потребне су реформе у погледу дигитализације, стварања јединственог енергетског тржишта и промовирања кредитне експанзије укључујући и путем боље наплате потраживања. Друго, да би се ојачао оквир за финансијску стабилност, потребно је успостављање фонда за реструктурирање банака и јачање сарадње између ентитетског и државног нивоа у погледу предвиђања и управљања потенцијалним финансијским кризама – истакли су у ММФ-у.

У ММФ-у сматрају да би ове реформе би донијеле значајне економске користи становништвуБиХ и истовремено ојачале отпорност економије на потенцијалне кризе.

. Мисија се захваљује властима на продуктивном ангажману. Дискусије би се требале наставити у блиској будућности да би се постигао договор о програму подршке босанскохерцеговачкој економији – додато је у саопштењу ММФ-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана