Младен Босић: Чавић оснива безначајну странку

Горан Маунага
Младен Босић: Чавић оснива безначајну странку

Предсједник СДС-а Младен Босић у интервјуу за "Глас Српске" каже да не очекује да ће странка чије је оснивање најавио бивши предсједник СДС-а Драган Чавић бити значајна.

- Политика коју Чавић најављује да ће водити, и коју је водио до 2006. године у СДС-у, није политика СДС-а. Из СДС-а ће отићи они који вјерују да ће та његова политика, која значи наклоност међународној заједници а не испуњавање захтјева гласача унутар РС, имати неки значајнији успјех - каже Босић.

* ГЛAС: Како тумачите то што је Ђорђе Миличевић из Шамца сада поднио оставку на мјесто члана Главног одбора СДС-а иако је и прошле године поднио оставку на рад у свим органима странке?

БОСИЋ: То у Шамцу је интересантна ситуација. Миличевић, који је одселио из Шамца и који је био у сукобу са Општинским одбором у Шамцу и међу најгласнијим заговорницима смјене Драгана Чавића 2006. године, сад прелази код Чавића. То су ситуације које немају везе са идеолошком или политичком сфером. То се вјероватно ради на основу интереса који не долазе из политике.

* ГЛAС: Како оцјењујете најаву формирања нове странке коју ће водити бивши предсједник СДС-а Драган Чавић?

БОСИЋ: Не очекујем да ће то бити значајна, нити по бројности чланства битна странка. Поготово што политика коју Чавић најављује да ће водити, и коју је водио до 2006. године у СДС-у,  није политика СДС-а. Према томе, отићи ће један дио људи који вјерују да ће та његова политика, која значи наклоност међународној заједници а не испуњавање захтјева гласача унутар РС, имати неки значајнији успјех.

* ГЛAС: Зашто је некима у међународној заједници битно да се оснује још једна странка у РС?

БОСИЋ: У многе афере у којима је био Чавић дубоко је умијешан један дио међународне заједнице, и то није никаква тајна. Они су се чак трудили да то покажу, јавно, приликом посјета Бањој Луци и најављивањем састанака са Чавићем док је он још био члан СДС-а. Сматрам да та нова странка треба да помогне да се промијене  ставови СНСД-а кад су у питању реформе и будућност БиХ, односно да Додик омекша своје ставове.  

* ГЛAС: Како тумачите најављено поновно одржавање сједнице Скупштине СДС-а ради избора новог руководства СДС-а?

БОСИЋ: То је машина која је покренута да се стално СДС држи у нестабилном стању. Та скупштина СДС-а је заказана и донесена је одлука да се бира нови Главни одбор, односно ново руководство СДС-а. Сталним подгријавањем истих тема и напада, првенствено на мене као предсједника странке, покушавају да странку држе у нестабилном стању не би ли извукли корист из тога. СДС ће до краја године дефинитивно рашчистити своје односе.  

* ГЛAС: Како тумачите избор Предрага Вулина за предсједника Градског одбора СДС-а Бања Лука?

БОСИЋ: То је дио процеса који је започео распуштањем претходног Градског одбора. Ово је била Изборна скупштина на којој нисам био, али сам информисан да је Вулин избран на демократски начин између више кандидата у другом кругу гласања. Значи, то је воља чланова Скупштине СДС-а. Знајући Вулина, ту одлуку прихватам као квалитетно рјешење.

Мандати

* ГЛAС: Јесу ли бивши чланови Клуба СДС-а у Народној скупштини РС Војислав Глигић и Бранислав Шкобо вратили мандате?

БОСИЋ: Од Војислава Глигића и Бранислава Шкобе нисам добио никакву повратну информацију везано за наш захтјев за враћање мандата. Нигдје се о томе нису огласили, али ја очекујем да врате мандате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана