Температура у канцеларијама до 20 степени: Владa Српске уводи мјере штедње

Маријана Миљић Бјеловук
Температура у канцеларијама до 20 степени: Владa Српске уводи мјере штедње

БАЊАЛУКА - Температура у објектима Владе РС зими не смије прелазити 20 степени Целзијуса, а запослени би требало да укључе опцију штедње струје на рачунарима, штампачима и осталим уређајима које користе.

Такво обавјештење Владе РС прослијеђено је преко Службе за заједничке послове свим запосленима. У том допису наведено је да је Влада принуђена упозорити на потребу штедње и рационалне потрошње енергије на радном мјесту у ситуацији када се сви суочавају са мањом доступношћу енергената и енормним повећањем цијене истих.

- Послали смо обавјештење свим запосленима. Ми то радимо стално пред гријну сезону и обавијестимо раднике да се придржавају мјера штедње. Политика Владе Српске је да морамо штедјети енергију, тако да у томе нема ништа спорно - рекао је “Гласу Српске” директор Службе за заједничке послове Ранко Томашевић.

Навео је да је у допису запосленима наведено да температура зими не би требало да прелази пројектовану од 20 степени Целзијуса у канцеларијама.

- Уређаје за климатизацију требало би да користе само када је потребно. Термостати на клима-уређајима требало би да буду подешени тако да у љетном периоду разлика између унутрашње и вањске температуре буде око пет степени Целзијуса - казао је Томашевић.

Подвукао је да се дешава да поједини запослени не гасе клима-уређаје, те да им је скренута пажња на то.

- Поред тога знају и да оставе укључене гријне уређаје па праве двоструки трошак - рекао је Томашевић. 

Подвукао је и да би запослени у Влади РС требало да на рачунарима, мониторима, штампачима и осталим уређајима укључе опцију штедње.

- Поред тога требало би да максимално користе дневну свјетлост и искључују расвјету у канцеларијама, ако није неопходна за рад. Та обавјештења послата су запосленима у објектима Владе у Бањалуци, Палама и Источном Сарајеву, односно свим оним објектима којима ми управљамо - рекао је Томашевић.

Нагласио је да би радници на крају радног времена требало да искључе свјетло, гријање, односно хлађење и све остале уређаје.

- Поред тога, имамо и спремачице које раде другу смјену те обезбјеђење који су дужни након одласка радника провјерити канцеларије и погасити свјетла, гријне и клима-уређаје ако су којим случајем остали укључени - навео је Томашевић.

Томашевић је подвукао да запослени могу уносити додатне гријне уређаје само уз одобрење Службе за заједничке послове Владе РС.

- То су изузеци који су оправдани. То је ријеткост. Не може свако ко хоће да донесе гријалицу - казао је Томашевић.

Према Закону о електричној енергији, у случају ванредних околности Влада може прописати мјере ограничења испоруке електричне енергије, као и мјере штедње и рационалне потрошње електричне енергије.

- Због тешке хидролошке ситуације до краја ове године сигурно нећемо имати вишак произведене енергије и зато је неопходна штедња. Они који планирају до краја зиме трошити више енергије него што су трошили прошле године су у великој заблуди, то се неће десити - казали су раније “Гласу” у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

Апел

Надлежне институције у РС апеловале су на све потрошаче електричне енергије да рационално и ефикасно користе струју.

- На тај начин ће најбоље и најјефтиније по свој буџет допринијети стабилности електроенергетског система у РС - казали су у Министарству индустрије РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана