Милан Новитовић, вршилац дужности директора Републичке цивилне заштите: Водимо надљудску борбу против вируса

Ведрана Кулага
Милан Новитовић, вршилац дужности директора Републичке цивилне заштите: Водимо надљудску борбу против вируса

БАЊАЛУКА - Република Српска се одговорно и уз надљудске напоре од почетка бори да спријечи ширење вируса корона и тако заштити своје грађане, али нам за градњу најјачег зида одбране у овој борби треба и њихова помоћ. Треба нам да буду дисциплиновани и својим дјелима да помогну нама, себи и свима другима у овим кључним данима.

Поручио је то за “Глас Српске” вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић, уз опаску да, осим неколицине неодговорних појединаца, републичке институције и друштво у цјелини раде веома добар посао у једној потпуно новој ситуацији за све.

Све мјере и наредбе које је до сада наложио Републички штаб за ванредне ситуације су, како је рекао, спроведене како се и очекивало, а идући задаци Цивилне заштите су јачање контрола на граници, односно успостављање и одржавање карантина на граници према Србији и Црној Гори.

- Имамо, у одређеној мери, незаштићених делова, али стање највише зависи од грађана који улазе у Српску и како се односе према решењу о изолацији. Постоје прелази где се издају мере карантина и на тим местима, чим лица из РС уђу у карантин, узима им се брис и излазе ако налаз буде негативан. У супротном се упућују у центре за изолацију, а то су павиљони у Студентском дому у Бањалуци те Ђачки дом у Бијељини. За грађане из ФБиХ се организује да, уз полицијску пратњу, напусте територију Српске, без задржавања и излагања грађана, као и оних који су запослени на бензинским пумпама и другим трговинским објектима - рекао је Новитовић.

Фокус ће ове седмице, како је најавио, бити на стављању под контролу границе са Србијом и Црном Гором, односно успостави режима карантина за све који улазе из тих земаља.

- Не затварамо границу, већ уводимо режим карантина за лица која улазе у РС. То јесте рестриктиван режим. Наша републичка инспекција је на свим граничним прелазима издавала решења о самоизолацији у трајању од 14 дана, али имамо ситуација да се решења не поштују - рекао је Новитовић.

Карантини би требало да буду на прелазима Рача, Шепак, Вардиште и Клобук, гдје терен надлежнима не иде на руку. Карантин, додаје, није само шатор и кревет.

- Треба их довести намери и максимално поштовати људска права. Треба успоставити пуну логистичку подршку, од здравствених радника до инспектора, простор за њих, исхрану, промену постељине, одржавање личне хигијене, дезинфекцију простора и коришћење постељине и још доста, доста тога, али се изузетно добро сналазимо у свему томе. Имамо пуну међусобну координацију. Ситуација је изузетно сложена, али успевамо да на сваки задатак одговоримо на најбољи начин, а све с циљем спречавања ширења вируса корона и заштите наших грађана. Није моје да судим, али са свима са којима сам разговарао оцењени смо као заједница која је најбоље уредила спровођење мера, односно одредила оне које су превентивне, које су из предострожности и које се издају као наредба - рекао је Новитовић.

Све институције РС и они који су одговорни за грађане далеко су се, како је оцијенио, одговорније понашали него поједини грађани, иако живимо у времену у којем се информације веома брзо шире и када готово свако може да види последице вируса корона и у Кини, Италији, Шпанији.

- Неодговорни појединци крше правила самоизолације и због тога имамо рестриктиван одговор према њима. Кључна порука грађанима је да имају поверење у све што здравствени систем и систем који се зове Република Српска раде да прођемо кроз ово са што мање последица. У фокусу нам је сада здравствени систем, али се води рачуна и о економским и свим осталим друштвеним, људским и хуманим аспектима. Немојте ако се неко, као појединац, осећа запостављеним да то буде доживљено као комплетан однос РС према друштву. Српска се изузетно одговорно носи са овим изазовом. Зато молим и грађане да имају разумевања, стрпљења и да где год могу уложе додатне напоре да лакше прођемо кроз ово. У овом тренутку је то самоизолација и поштивања мера, али ћемо заједно морати да прођемо и опоравак и санацију штете - закључио је Новитовић.

Тестови

Милан Новитовић је нагласио да мора да постоји потпуна синхронизација многих институција и струка.

- Наш циљ је да достигнемо ниво од минимум 500 тестирања дневно, сада их имамо око 100. Дакле, основно је да тестирамо што више особа и да у максималној мери поштујемо мере и наредбе - нагласио је Новитовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана