Микеревић: Влада је 2004. под притиском усвојила извјештај о Сребреници

Срна
Foto: Српскаинфо

БАЊАЛУКА - Бивши премијер Републике Српске и некадашњи члан ПДП-а Драган Микеревић изјавио је Срни да је његова Влада 2004. године под притиском међународне заједнице усвојила извјештај тадашње комисије о Сребреници на чему су највише инсистирали у то вријеме високи представник Педи Ешдаун и колективни Запад.

Микеревић је рекао да му није познато да ли су чланови тадашње комисије, коју је формирао Ешдаун, били под притиском међународне заједнице и како је дошло до тог извјештаја.

"Ми у Влади смо тада избјегавали крупне оцјене и практично смо `вагали` сваку ријеч", рекао је Микеревић и додао да су били у ситуацији да прихвате или одбију извјештај те су вагали о свим посљедицама.

На питање како је могуће да се бивша комисија за Сребреницу бавила само проучавањем страдања Бошњака у Сребреници, али не и страдања Срба у тој општини и околини од 1992. до 1995. године, Микеревић је рекао да је тај извјештај требало да буде у функцији колективног Запада, а не да уђе у суштину да је ту било 3.000 жртава српске националности, а ријеч о заштићеној зони УН.

"Сребреница је била проглашена заштићеном зоном, одакле оружје ту? Било је покушаја чланова комисије да се то истражи, али није могло проћи", рекао је Микеревић и додао да је та комисија имала седам чланова, од којих је један био странац, један Бошњак, а пет Срба.

Према његовим ријечима, у Сребреници се десио тежак ратни злочин за који су одговарали многи појединци, али нема докумената да је тамо био организован злочин неке од тадашњих институција Републике Српске.

"Експлицитно је речено и да Србија није учествовала у томе, а сада кривицу сваљивати на српски народ и тражити хармоничан приступ европским интеграцијама, то је једна заблуда", истакао је Микеревић.

Говорећи о могућем усвајању резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, Микеревић је навео да то показује да су у међународним односима одавно нестали етика, демократија и досљедност.

Микеревић је напоменуо да је и Хашки трибунал за догађаје у и око Сребренице у јулу 1995. године утрдио индивидуалну кривицу.

"Никада нигдје нисмо нашли да је пресуђена колективна кривица народа и земље, као ни сусједа Србије и Хрватске", рекао је Микеревић.

Очигледно је, каже Микеревић, да је на сцени закон јачег и умјесто материјалних доказа предност је дата "духовима прошлости" који се с времена на вријеме враћају и дјелују на политичкој глобалној сцени у складу са интересима великих.

Он је напоменуо и да се у међународним односима, гдје влада закон јачег, види нешто што је потпуно јасно написано у Дејтонском мировном споразуму у вези са имовином, али се предност даје ономе ко тумачи, а то чине представници великих сила.

Микеревић сматра да је питање резолуције о Сребреници повезано са најновијим дешавањима у Украјини, да је то разрачунавање великих сила и покушај тражења излазне варијанте. Он је подсјетио и да је резолуција у суштини необавезујући документ, али се прескачу процедуре.

"Мислим да Република Српска не може имати никакве посљедице, јер нема пресуде колективне кривице", оцијенио је Микеревић.

Он сматра да многима сада није по вољи мир у БиХ, да постоји проблем такозваног процеса "сарајевизације" БиХ.

"Ако будемо градили БиХ како се мисли у Сарајеву, онда смо у великој заблуди да је можемо изградити. Сарајево се често не може разумијети ни у Тузли ни у Зеници, а камоли у Бањалуци", рекао је Микеревић.

Коментаришући извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године коју је формирала Влада Српске, Микеревић сматра да је добро да је Влада покренула такву иницијативу и да се дошло до овог извјештаја, који није урађен под притиском међународних фактора, већ на основу конкретних чињеница.

Микеревић је појаснио да је једно када је нападнут голоруки народ, а нешто друго када су у питању лица који врше пробој на фронту, као и да погибија једног и другог није иста.

"Независна међународна комисија даје реалнију слику стања на том дијелу ратишта и мислим да је овај извјештај добронамјеран и с циљем расвјетљавања потпуне истине о тим догађајима", оцијенио је Микеревић.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана