Међународни пољопривредни сајам: Од 18. до 23. маја 1.200 домаћих и излагача из 40 земаља

СРНА
Међународни пољопривредни сајам: Од 18. до 23. маја 1.200 домаћих и излагача из 40 земаља

НОВИ САД - На 91. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду од 18. до 23. маја представиће се 1.200 излагача из Србије и још око 40 земаља, најавили су данас организатори.

Они су на конференцији за медије нагласили да ће се током шест дана, посјетиоцима ове највеће приредбе и агробизнис догађаја у овом дијелу Европе, представити на Новосадском сајму, најсавременија техничка и технолошка достигнућа и примјена науке у пољопривреди.

Најзначајније цјелине сајма биће изложбе пољопривредне механизације, стоке, органских производа, али и различити стручни, пословни и научни скупови. Биће организовано и оцјењивање квалитета производа и услуга.

Земља партнер овогодишњег 91. међународног пољопривредног сајма је ЕУ. Извршни директор за сајамску дјелатност Новосадског сајма Борис Надлукач рекао је да ће важно мјесто на овогодишњем сајму пољопривреде заузети изложба пољопривредне механизације на којој ће се представити излагачи из Србије, Италије, Турске, Аустрије, Мађарске, Кине, Шпаније и Словеније.

Он је истакао да је пословно удружење увозника и извозника пољопривредне механизације окосница ове изложбе и да ће се од 18 чланица на сајму наступити 17, које сарађују са 300 до 400 добављача различитих брендова.

"Поред стандардног и пољопривредницима познатог асортимана, на сајму ће се представити и новитети, међу којима је трактор Е30 на електрични погон, трактор од 55 КС који користи хидроген као гориво, а први пут под марком ИМТ биће приказан и трактор магна. 

Најавио је да ће премијеру имати и трактор "валтра ку 305` /валтра Q 305/ финалиста избора за најбољи трактор године. Према његовим речима на Националној изложби стоке која ће се одржати под покровитељством Министарства пољопривреде Србије представиће се 800 грла, а како је казао атракција за посетиоце биће и јавно оцјењивање говеда, коња и оваца, и дефиле награђених грла биће у четвртак, 23. маја.

Надлукач је додао да су сегменти и овогодишњег пољопривредног сајма, носиоца ознаке "Најбоље из Војводине" и изложба органских и производа са ознакама географског поријекла и "Српске и квалитет", пива занатских произвођача, као и других прехрамбених производа. "Током свих шест дана биће одржани и велики број стручних и пословних конференција, форума и презентација.

Посетиоце очекују и Дан сточара, Дан воћара, Дан житара, дан добављача-Агробизнис 2024, као и конференције Одржива аграрна производња 2024. и Обновљиви извори енергији одржива пољопривреда из перспективе корисника", рекао је он. Према његовим ријечима, комисије новосадског сајма оцјењиваће квалитет око 30 робних група.

Замјеник амбасадора Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева каже да партнерство ЕУ са сајмом пољопривреде у Новом Саду није изненађење и да је одлична прилика да се представе и приближе програми финансијске подршке ЕУ пољопривредницима, посебно ИПАРД програм.

Радно вријеме сајма током свих шест дана је од 9.00 до 19.00 часова, јавља РТВ. Како је најављено, све купљене улазнице су и купони у поклон игри, а награда је трактор "Џон Дир 5045д"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана