Međunarodni poljoprivredni sajam: Od 18. do 23. maja 1.200 domaćih i izlagača iz 40 zemalja

SRNA
Međunarodni poljoprivredni sajam: Od 18. do 23. maja 1.200 domaćih i izlagača iz 40 zemalja

NOVI SAD - Na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu od 18. do 23. maja predstaviće se 1.200 izlagača iz Srbije i još oko 40 zemalja, najavili su danas organizatori.

Oni su na konferenciji za medije naglasili da će se tokom šest dana, posjetiocima ove najveće priredbe i agrobiznis događaja u ovom dijelu Evrope, predstaviti na Novosadskom sajmu, najsavremenija tehnička i tehnološka dostignuća i primjena nauke u poljoprivredi.

Najznačajnije cjeline sajma biće izložbe poljoprivredne mehanizacije, stoke, organskih proizvoda, ali i različiti stručni, poslovni i naučni skupovi. Biće organizovano i ocjenjivanje kvaliteta proizvoda i usluga.

Zemlja partner ovogodišnjeg 91. međunarodnog poljoprivrednog sajma je EU. Izvršni direktor za sajamsku djelatnost Novosadskog sajma Boris Nadlukač rekao je da će važno mjesto na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede zauzeti izložba poljoprivredne mehanizacije na kojoj će se predstaviti izlagači iz Srbije, Italije, Turske, Austrije, Mađarske, Kine, Španije i Slovenije.

On je istakao da je poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije okosnica ove izložbe i da će se od 18 članica na sajmu nastupiti 17, koje sarađuju sa 300 do 400 dobavljača različitih brendova.

"Pored standardnog i poljoprivrednicima poznatog asortimana, na sajmu će se predstaviti i noviteti, među kojima je traktor E30 na električni pogon, traktor od 55 KS koji koristi hidrogen kao gorivo, a prvi put pod markom IMT biće prikazan i traktor magna. 

Najavio je da će premijeru imati i traktor "valtra ku 305` /valtra Q 305/ finalista izbora za najbolji traktor godine. Prema njegovim rečima na Nacionalnoj izložbi stoke koja će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Srbije predstaviće se 800 grla, a kako je kazao atrakcija za posetioce biće i javno ocjenjivanje goveda, konja i ovaca, i defile nagrađenih grla biće u četvrtak, 23. maja.

Nadlukač je dodao da su segmenti i ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma, nosioca oznake "Najbolje iz Vojvodine" i izložba organskih i proizvoda sa oznakama geografskog porijekla i "Srpske i kvalitet", piva zanatskih proizvođača, kao i drugih prehrambenih proizvoda. "Tokom svih šest dana biće održani i veliki broj stručnih i poslovnih konferencija, foruma i prezentacija.

Posetioce očekuju i Dan stočara, Dan voćara, Dan žitara, dan dobavljača-Agrobiznis 2024, kao i konferencije Održiva agrarna proizvodnja 2024. i Obnovljivi izvori energiji održiva poljoprivreda iz perspektive korisnika", rekao je on. Prema njegovim riječima, komisije novosadskog sajma ocjenjivaće kvalitet oko 30 robnih grupa.

Zamjenik ambasadora Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva kaže da partnerstvo EU sa sajmom poljoprivrede u Novom Sadu nije iznenađenje i da je odlična prilika da se predstave i približe programi finansijske podrške EU poljoprivrednicima, posebno IPARD program.

Radno vrijeme sajma tokom svih šest dana je od 9.00 do 19.00 časova, javlja RTV. Kako je najavljeno, sve kupljene ulaznice su i kuponi u poklon igri, a nagrada je traktor "Džon Dir 5045d"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana