Марко Кубатлија, в.д. директора ФИПА: Стране инвестиције достигле 1,7 милијарди КМ

Маријана Миљић Бјеловук
Марко Кубатлија, в.д. директора ФИПА: Стране инвестиције достигле 1,7 милијарди КМ

Страни инвеститори имају велики број приговора на пословно окружење у земљи и често се суочавају с препрекама попут дуготрајних процедура за регистрацију фирме, издавање ПДВ броја, добијање грађевинске дозволе, али и свих компликација о питању прикључка на електро, водоводну и канализациону мрежу, рекао је вршилац дужности директора Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА) Марко Кубатлија. 

Он је у интервјуу за "Глас" навео и колико су износиле стране инвестиције у прошлој години, те се осврнуо на проблеме са којима се ФИПА суочава. 

- Потребно је унаприједити пословни амбијент и спровести свеобухватне реформе у области пословног окружења како бисмо привукли значајнији износ страних инвестиција - поручио је Кубатлија. 

ГЛАС: Колико су износиле стране инвестиције у БиХ у прошлој години?

КУБАТЛИЈА: Према првим прелиминарним подацима Централне банке БиХ, директне стране инвестиције у 2023. износиле су 1,7 милијарди КМ, од чега су реинвестиране зараде процијењене на 957,3 милиона марака. Дакле, директне стране инвестиције су, према првим прелиминарним подацима, веће за 15,8 одсто у односу на годину раније. Инвестиције су по платном билансу у 2022. износиле 1,47 милијарди КМ.

ГЛАС: Да ли страни инвеститори напуштају тржиште БиХ? Који су разлози за то? 

КУБАТЛИЈА: Према информацијама, једна компанија из текстилног сектора напушта БиХ и једна из сектора производње хране. Наведене компаније се нису обраћале ФИПА по било којем основу. За текстилну фирму је наведено да је изгубила инострано тржиште на којем је пласирала своје производе, док за другу не знамо разлог.

ГЛАС: Имамо ли нових страних инвеститора на домаћем тржишту? 

КУБАТЛИЈА: Сваке године имамо нове инвеститоре који долазе у Републику Српску и ФБиХ. Посматрано по дјелатностима, највећи износ страних улагања је забиљежен у сектору производње, затим слиједе банкарство, трговина и телекомуникације.

ГЛАС: Према ранијим информацијама, највећи улагач на домаће тржиште лани је била Русија. Шта је довело до тог тренда? 

КУБАТЛИЈА: Према подацима Централне банке БиХ, Русија је приказана као највећи инвеститор за девет мјесеци 2023. Уз највећи износ регистрованог капитала за Русију је карактеристично повећање осталог капитала (342,5 милиона КМ), задржане зараде су биле негативне (-30,6 милиона КМ), а власнички удјели су скромније повећани (0,7 милиона КМ). У извјештајном периоду за Русију је био доминантан остали капитал који подразумијева могуће међукомпанијске позајмице.

ГЛАС: Која све дешавања у БиХ одбијају инвеститоре да улажу на домаће тржиште?

КУБАТЛИЈА: Страни инвеститори имају велики број приговора на пословно окружење у земљи и често се суочавају с препрекама попут дуготрајних процедура за регистрацију фирме, издавање ПДВ броја, добијање грађевинске дозволе, урбанистичке сагласности, дозволе за боравак страних грађана у нашој земљи, дуготрајних судских процедура за наплату потраживања, као и дуготрајних процедура за добијање прикључка на електричну енергију, водовод и канализацију, те оних везаних за поврат ПДВ-а... Зависно од сектора у којим послују, инвеститори се суочавају с различитим административним препрекама које ФИПА и остале надлежне институције у Српској и ФБиХ настоје отклонити што је прије могуће. Сваке године се успјешно ријеши велики број захтјева. Међутим, процедуре за покретање бизниса су краће у Српској, јер ако је  достављена документација комплетна, могуће је отворити фирму за дан.

ГЛАС: Са којим проблемима се сусреће ФИПА? На чему је потребно радити?  

КУБАТЛИЈА: ФИПА је посљедњих година успјела анимирати домаћу економску дипломатију на начин да је почела више сарађивати с нама и организовати више промотивних манифестација с циљем привлачења инвестиција и повећања извоза из БиХ. Међутим, степен анимираности још није задовољавајући. Ради се на даљем унапређењу сарадње и успостављању нових контаката са привредницима у земљи пријема. Недостају финансијска средства за значајније манифестације и промотивне кампање за представљање земље и њених потенцијала широј свјетској привредној заједници, али се надамо да ће у блиској будућности и то постати могуће и реално. 

Прогнозе 

ГЛАС: Какве су прогнозе о питању директних страних инвестиција за ову годину? 

КУБАТЛИЈА: С обзиром на раст страних улагања у посљедње три године, очекујемо да ће тај тренд бити настављен и у овој години. Међутим, још је рано говорити о процјенама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана