Мацић оптужен за злочине над српским цивилима у Брадини

К. Ћирковић, Г. Маунага
Мацић оптужен за злочине над српским цивилима у Брадини

БAЊAЛУКA - Тужилаштво БиХ подигло је јуче оптужницу против Миралема Мацића (42) којом га терети за ратне злочине над српским цивилима почињене 1992. године у Брадини код Коњица.

Портпарол Тужилаштва БиХ Селма Хећимовић изјавила је да је оптужница прослијеђена Суду БиХ и да је одмах потврђена.

У оптужници се наводи да је Мацић у другој половини маја 1992. године са још неколико припадника Станице јавне безбједности (СЈБ) Коњиц извео из куће рањеног српског цивила и убио га испаливши му два рафала у леђа.

Мацићу се на терет ставља да је у истом периоду из колоне заробљених српских цивила извео једну особу која је због физичке слабости успоравала кретање колоне и убио је испаливши јој неколико хитаца у леђа из аутоматске пушке.

У оптужници је наведено да је Мацић крајем јуна или почетком јула 1992. године, у вријеме када је са другим припадницима резервног састава полиције СЈБ Коњиц боравио у рејону Главатичева у општини Коњиц, убио слијепог и слабо покретног старца српске националности испаливши у њега рафал из пушкомитраљеза.

Мацић је оптужен и да је 27. маја 1992. године, након што су јединице Територијалне одбране и МУП-а РБиХ, те ХВО-а заузеле Брадину и заробиле већи број Срба, њима намјерно наносио физички и душевни бол.

- Мацић их је тукао ногама, рукама и кундаком пушке и скакао по леђима заробљеника, ударајући их електричним каблом и наређујући им да једу листове новина - пише у оптужници.

Осим за убиства и мучење српских цивила, Мацић је оптужен и да је од српског цивила, након што га је брутално претукао, отео аутомобил.

Породице убијених и протјерани Срби из Брадине годинама су чекали да буду процесуирани злочини у том коњичком селу. И данас се сјећају голготе коју су преживјели прије него што су успјели да се извуку из села.

Борислав Глигоревић, који данас живи у Братунцу, каже да је преживио стравична пребијања и мучења у Брадини и да је на челу групе која их је малтретирала био Мацић.

- Постројили су нас у Горњој Брадини 27. маја 1992. године, а онда је пришао Мацић са аутоматом у једној руци, а у другој је држао кабл дужине око пола метра. Најприје је оборио на земљу Стевана Куљанина и почео да га туче ногама и каблом - казао је "Гласу Српске" Глигоревић.

Послије пребијања Куљанина, каже Глигоревић, Мацић се устремио на њега.

- Кад ми је пришао извукао је из џепа лист из новина, показао ми слику и питао ко је на њој. Рекао сам да не знам, а он је псујући ми четничку мајку рекао да је то Дража Михаиловић. Потом ме је тјерао да једем новине, што сам и урадио. Повраћало ми се и кад сам се сагнуо ударио ме каблом по глави и оборио на земљу - прича Глигоревић и додаје да га је Мацић тукао док није изгубио свијест.

Он каже да су исту тортуру прошли и Војислав и Стево Глигоревић и Славко Миљанић.

- Кад нас је испребијао и окрвавио рекао је да ће нас наћи у Челебићима и тако је и било. Био сам у логору Челебићи кад је стражар позвао Милорада Куљанина да изађе. Послије краћег времена чули смо пуцањ, а да га је Мацић убио свједочила су овог љета двојица Срба из Брадине - каже Глигоревић.

Седамдесетдвогодишња Даница Жужа из Брадине вјерује да ће одговарати сви починиоци злочина над Србима. Каже да је у родном селу преживјела страхоту.

- Ратне страхоте остале су дубоко урезане у моје памћење. Иако сам у годинама, радо ћу свједочити о свему што сам доживјела и видјела у Брадини. Све памтим, јер је у мојој души дубоко урезано зло, које су чинили дјеци, женама, старцима и младићима. Сви Брадињани знају да је Маца убио четворочлану породицу професора Голубовића и да је злостављао заточене цивиле - каже ова старица из Брадине.

Међу Србима који су преживјели пакао у Брадини је и Душанка Жужа, која је заједно са двоје малољетне дјеце била заточена и мучена у локалној школи, а њен једанаестогодишњи син Срђан је међу 78 убијених Срба у Брадини.

Координатор Тима МУП-а РС за истраживање и документовање ратних злочина Симо Тушевљак изјавио је за "Глас Српске" да су злочини почињени на територији општине Коњиц, по међународном праву, класичан примјер удруженог злочиначког подухвата, али да Тужилаштво БиХ од тога бјежи.

- Ту су убијена 172 Србина, уништена су српска села, протјерани сви Срби, а више од 300 логораша прошло је кроз тамошње логоре. Све се одвијало у режији тадашњег Кризног штаба општине Коњиц, његовог предсједника, начелника полицијске станице, командира и свих одговорних политичких фактора - каже Тушевљак.

Он додаје да због тога морају да буду процесуирани сви одговорни за злочине над Србима на подручју Коњица.

- Појединачни случајеви, као што је овај, не представљају ништа, јер Тим МУП-а РС већ годинама зна ко су непосредни извршиоци тих ратних злочина, а Мацић је само један од њих - рекао је Тушевљак.

Одговорност

Симо Тушевљак каже да Тим МУП-а РС за истраживање и документовање ратних злочина неће дозволити минимализовање почињених ратних злочина над Србима.

- Нећемо дозволити да успије покушај да кроз индивидуално кажњавање они који су одговорни за удружени злочиначки подухват прођу некажњено - каже Тушевљак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана