Либерализација тржишта омча око врата осигуравајућим кућама

Милијана Латиновић
Либерализација тржишта омча око врата осигуравајућим кућама

БАЊАЛУКА - Осигуравајуће куће у РС затражиће од надлежних да одгоде либерализацију у области ауто-одговорности, која би могла довести до краха тржишта, с обзиром на то да друштва ни капитално ни кадровски нису спремна на тај изазов.

Истакао је то за “Глас Српске” предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић, нагласивши да је у понедјељак донесена одлука да осигуравајућа друштва покрену иницијативу за пролонгирање рокова. Подсјетио је да Закон о обавезним осигурањима у саобраћају, који је ступио на снагу 2015. године, предвиђа да у 2020. години у Српској почне фазна либерализација у области ауто-одговорности.

- Тржиште осигурања у БиХ се посматра као јединствено, међутим ФБиХ уопште нема ту законску одредбу нити имају план за либерализацију тржишта од ауто-одговорности, тако да би било сулудо да друштва из РС имају либерализовано тржиште, а да то није случај и у ФБиХ - истакао је Дурмић. Нагласио је да фазна либерализација подразумијева да у прве три године регулатор одобрава тарифе, а потом то чине самостално осигуравајуће куће.

- Мишљења сам да ни регулатор није спреман на тај корак, јер премија од ауто-одговорности чини више од 70 одсто укупне премије, што значи да би у том периоду регулатор требало да се бави само тиме - рекао је Дурмић.

Он је додао да је већина друштава гласала за пролонгирање рокова, док је уздржаних било само пет и то углавном мањих, која би прва осјетила посљедице либерализације.

- Упутићемо иницијативу за одгоду либерализације предлагачима закона који то прописује, односно Влади РС и Министарству финансија - нагласио је Дурмић. Он је истакао да је Агенција за осигурање РС већ помјерила капиталне цензусе друштвима, тако да ће већ од идуће године већина друштава морати да се докапитализује, што ће многима задати главобоље.

У Агенцији за осигурање РС наводе да би се у процесу либерализације премија осигурања од ауто-одговорности утврђивала на основу више фактора ризика, што значи да би већина осигураника имала различиту премију. Према подацима агенције у Српској тренутно послује 15 друштава за осигурање са сједиштем у РС и десет филијала друштава за осигурање из ФБиХ. Од укупног броја осигуравајућих кућа из Српске за девет мјесеци ове године 12 друштава је исказало нето добитак у износу од 26 милиона КМ, док су три исказала нето губитак од 2,5 милиона КМ.

- Деветомјесечни нето резултат је добитак у износу од 23,5 милиона КМ - истакли су у Агенцији за осигурање. Према сазнањима “Гласа Српске” најбољим пословањем на тржишту могу се похвалити “Нешковић осигурање”, “Дрина” и “Аура”, док су губиташи “Крајина”, “Винер” и “Триглав”

 Премија

Према подацима Агенције за осигурање РС укупно обрачуната премија на тржишту РС за девет мјесеци ове године износила је 177,6 милиона КМ, док је у истом периоду лани била 171,7 милиона КМ.

- Укупно исплаћена штета из осигурања за девет мјесеци износила је 53,7 милиона КМ, док је лани по том основу исплаћено 52,5 милиона КМ - навели су у агенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана