Кошарац: Први март фалсификат, а не празник

Срна
Кошарац: Први март фалсификат, а не празник

Ниједан закон у БиХ не познаје 1. март као празник, а будући да закон о празницима никада није донесен у Парламентарној скупштини БиХ, то није никакав државни празник како га у Федерацији БиХ лажно представљају, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

- То је фалсификат, а не празник. За Српску и српски народ такозвани дан независности БиХ не постоји, ни правно, нити суштински - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, за Србе и Републику Српску 1. март није и никада неће бити празник, већ дан тужног сјећања на страдање српског народа у БиХ, додајући да се у ФБиХ данас прославља дан који асоцира на убиство, мржњу, страхоте и прогон Срба.

- Овај трагични датум је био окидач за ужасни грађански рат и не постоји ниједан разлог да се 1. март помиње у било којем другом контексту - навео је Кошарац за Срну и додао да у перцепцији српског народа 1. март може бити искључиво дан жалости.

Кошарац је истакао да је прослављање 1. марта срамна провокација, нецивилизацијски чин слављења проливене српске крви и трагедија које су након тога услиједиле, додајући да је 1. март дан када је српски народ прегласан, када су нападнути српски национални симболи и дан када је свирепо убијен српски сват Никола Гардовић на Башчаршији, само зато што је био Србин.

- Несхватљиво је да ико у свијету слави почетак рата. Можда је то и најбољи показатељ парадокса ове и овакве БиХ, нежељене и принудне - рекао је Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Он је подсјетио да је Република Српска рођена 9. јануара 1992. године, у миру и на демократски начин, те додао да је она одраз љубави и потребе да српски народ живи у миру и слободи.

- Тог датума са поносом славимо Дан Републике Српске, рођендан наше отаџбине - нагласио је Кошарац.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана