Кошарац о Трговској гори: Тражићемо да експерти из БиХ уђу на територију Хрватске

Ведрана Кулага Симић
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Савјет министара данас је на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа донио одлуку о именовању експертског тима за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе, уз корекције на сједници.

Донесена и одлука о именовању правног тима за израду стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањима одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе, саопштено је из Савјета министара након 19. редовне сједнице.

Експертски тим, састављен од представника ентитетских, кантоналних, локалних и власти на нивоу БиХ, те научне заједнице, сачиниће свеобухватну стручну анализу стања и утицаја могућег одлагалишта на Трговској гори, израдити приједлог мјера заштите становништва у 13 општина у БиХ у сливу ријеке Уне и заштите животне средине, те дефинисати економична и ефикасна рјешења за спречавање, ублажавање и праћење значајних негативних утицаја евентуалног одлагалишта.

Овај тим ће, како се наводи, имати и друге задатке, по налогу Савјета министара и Кородинационог тијела за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе.

Први састанци ових тимова требало би да буду одржани током наредних 15 дана.

Ови тимови могу бити допуњени и новим члановима, а најављена је могућност консултовања и међународних стручњака из ове области.

Експертски и правни тим дужни су да свака три мјесеца, посредством Министарства спољне трговине и економских односа, извјештавају Савјет министара о раду и реализацији задатака и активности.

- Коначно имамо правни и експертски темељ за нашу борбу за заштиту здравља људи и животне средине. Захвални смо колегама из Савјета министара на једногласној подршци овим приједлозима Министарства спољне трговине и економских односа, као и Координационом тијелу за Трговску гору - објавио је министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац на свом налогу на Инстаграму.

Кошарац је оцијенио да је именовање правног и експертског тима добар вјетар у леђа настојањима БиХ да на бази аргумената брани став о неприхватљивости одлагања спорног отпада на Трговској гори.

Кошарац се као челник координационог тијела за питање Трговске горе захвалио на подршци за овај проблем на свим нивоима.

- Хрватска не одустаје од локације за одлагање радиоактивног и нуклеарног отпада и БиХ мора имати адекватан одговор. Наша мисија је да сачувамо здравље људи у БиХ јер би отпад имао посљедице по грађане и животну средину. Данас смо усвојили одлуку о формирању експертског тима и правног тима и морамо их водити у истој линији и не смије бити закашњења - рекао је Кошарац.

Он је казао да сада предстоји први састанак ова два тима и вјерује да ће имати потпуно разумијевање у процесима који слиједе.

- Путем Министарства спољних послова БиХ тражићемо да наши експерти уђу на територију Хрватске и да са колегама из Хрватске анализирају земљиште и да ураде како каже струка. Циљ је онемогућити изградњу одлагалишта и ми не одустајемо од тражења помоћи у Бриселу јер је БиХ потписница многих уговора када је у питању животна средина - казао је Кошарац.

Како је закључио, Хрватска не одустаје од потребе да имплементира директиву о одлагању отпада до 2023. године.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ почетком љета је утврдило приједлоге чланова експертског и правног тима, међутим то још није раније прошло у Савјету министара због противљења министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић који је истакла да ту треба разјаснити многе ствари, да Хрватска још на том пољу није направила озбиљне кораке, те да је спорно финансирање предложених чланова, јер постоје институције које се баве тим питањима.

Домаћи стручњаци, који дуго чекају именовање у експертски и правни тим за борбу против намјере Хрватске да у близини Уне одлаже радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", раније су за "Глас Српске" казали да БиХ губи превише времена на политичка препуцавања о овом проблему. Крајње је, како су навели, вријеме да се то стави тачка и почне припрема правог одговора.

Хрватска и Словенија нису постигле договор о заједничком складиштењу отпада. Хрватска је власник половине  електране "Кршко" у Словенији и до 2023. године мора да преузме пола отпада. Хрватски сабор је дао сагласност за ревизију програма, а војно складиште "Черкезовац" на подручју Двора остаје преферентна локација за одлагање. Против одлагалишта су и власт и грађани с друге стране Уне, односно у Двору, а за другу половину новембра је планиран и састанак ресорног министра Сташе Кошарца са хрватским колегом Томиславом Ћорићем који је надлежан за то питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана