Корупција извире из јавних набавки и запошљавања

Ведрана Кулага
Корупција извире из јавних набавки и запошљавања

Сарајево - Јавне набавке и запошљавање у институцијама БиХ извори су корупције и превара, а то се посебно односи на институције које располажу са највише новца у каси и најдужим платним списковима, закључак је анализе коју је обавила Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Савјет министара БиХ усвојио је Стратегију за борбу против корупције од 2015. до 2019. године и Акциони план за њено спровођење. Институције су углавном предузеле одређене кораке с циљем усвајања властитих стратегија и планова. Ипак, став ревизора је да треба уложити додатне напоре, појачати одговорност и истрајати у примјени донесених мјера да би усвојена акта дала очекиване резултате, а не остала тек мртво слово на папиру.

- Борба против корупције у првом реду треба да се одвија у сопственим редовима при чему је у фокус потребно ставити јачање личног и институционалног интегритета. Треба потенцирати јачање те борбе у свим институцијама БиХ при чему у одређеном броју њих, због природе дјелатности и новца који троше, треба ставити посебан нагласак на ову проблематику. На тој листи су Управа за индиректно опорезивање, Гранична полиција, Канцеларија за разматрање жалби, Тужилаштво, Суд, Агенција за истраге и заштиту, Министарство обране и друге - наведено је у годишњем ревизорском извјештају о главним налазима и препорукама за 2016. годину.

Јачањем унутрашњих контрола, према мишљењу ревизора, могуће је поставити значајну препреку с циљем смањења броја коруптивних радњи и њиховог обима.

- Потенцијални починиоци коруптивних радњи препознају слабости и недостатке система унутрашњих контрола и транспарентности, што их охрабрује и подстиче на активности које генеришу корупцију - наглашено је у извјештају.

Посебна пажња скренута је на недостатке који су евидентни приликом поступака јавних набавки и пријема нових службеника. Прошле године су, на основу података из система електронских набавки, институције БиХ додијелиле 3.873 уговора укупне вриједности 61,7 милиона КМ. Ревизори су утврдили низ грешака и пропуста - од креирања и реализације плана јавних набавки до закључивања и реализације уговора.

- Недостаци и пропусти у процесу јавних набавки могу имати коруптивне елементе. Запошљавање у јавној управи је још један од процеса који подразумијева висок ризик од могућих коруптивних радњи јер је незапосленост огроман друштвени проблем, што само по себи генерише велики ризик од коруптивних радњи. Преваре у јавној управи се првенствено манифестују у спорности квалитета и тачности евиденција које служе као подлога за обрачун трошкова и утврђивање намјенске потрошње гдје је танка нит између јавне и приватне потрошње или евиденције о употреби и коришћењу службених аутомобила - наглашено је у извјештају.

У БиХ је лани око десет одсто уговора о јавним набавкама закључено без расписивања тендера, односно у четири ока, а њихова вриједност је премашила 258 милиона марака. Да је корупција одавно ушла у све поре друштва и да заузима посебно мјесто управо у поступцима јавних набавки, већ дуже вријеме упозоравају и у бањалучком Удружењу грађана "Тендер". Према њиховим анализама, годишње у приватним џеповима заврши и милијарда марака, а БиХ је по степену корупције у самом врху свјетске листе.

Мандати и истраге

У Канцеларији за ревизију институција БиХ су нагласили да они не могу да предузимају додатне истражне радње, осим да у својим извјештајима укажу на кршење закона. За даље истраге постоје институције попут SIPA и Тужилаштва БиХ.

- Свака институција треба да обезбиједи да коруптивно понашање или прекршаји подлијежу одговарајућој санкцији или реакцији управе - став је ревизије.

Најризичније институције

* Управа за индиректно опорезивање

* Гранична полиција

* Канцеларија за разматрање жалби

* Тужилаштво

* Суд

* Агенција за истраге и заштиту

* Министарство обране

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана