Кофере пакује 30 дипломата

Ведрана Кулага
Кофере пакује 30 дипломата

Сарајево - Дипломатско-конзуларну мрежу БиХ требало би да до краја љета напусти око 30 амбасадора, конзула и шефова мисија, јер им истичу мандати, а међу њима су и они којима је боравак у иностранству продужило формирање власти након избора.

Трогодишњи мандат до половине године истиче амбасадорима и конзулима у Аустрији, Шпанији, Индонезији, Италији, Мађарској, Македонији и САД. Поједине дипломате су, због дугог процеса формирања власти у БиХ након општих избора, загазиле и у четврту годину мандата у дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП) широм свијета. О овом питању требало је јуче, према незваничним информацијама, да расправља Предсједништво БиХ, које је надлежно за вођење спољне политике, али у саопштењу након одржане сједнице није споменуто.

Амбасаде

На листи амбасада у којима ће доћи до промјена је и Амбасада БиХ у Бечу на чијем је челу Тања Милашиновић, а мандат јој је истекао у понедјељак.

- Одлуку о престанку њеног мандата Предсједништво је требало да донесе у децембру 2014, да би она према устаљеној пракси имала 90 дана за опроштајне посјете. Како је година била изборна, цијели процес касни - рекли су у Министарству иностраних послова (МИП) БиХ.

У МИП-у нису могли да прецизирају ко ће бити нови амбасадор, а према националној ротацији, у Беч би требао Хрват.

У јануару је мандат истекао амбасадору БиХ у Индонезији, а на том мјесту је Фуад Шабета. У истој ситуацији је и Кемал Муфтић, коме је у јануару истекао мандат амбасадора у Данској, гдје ће, како кажу у МИП-у, поново бошњачки кадар. Мандат половином идућег мјесеца истиче и Јасни Кривошић-Прпић, која руководи амбасадом у Шпанији, а наслиједиће је хрватски кадар. ...

Опширније о овој теми прочитајте у штампаном или елктронском итдању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана