Ко је крив за блокаду средстава за изградњу и одржавање путева и аутопутева?

РТРС
Ко је крив за блокаду средстава за изградњу и одржавање путева и аутопутева?

У Босни и Херцеговини блокирана су средства за изградњу и одржавање путева и аутопутева. Према свему судећи, главна кочница у рукама је Владе Федерације БиХ. Од 1. фебруара ове године, од када се примјењују измјене и допуне Закона о акцизама, прикупљено је више од 64,5 милиона КМ.

Умјесто да се новац од путарина БиХ налази на рачунима јавних предузећа која се баве градњом и одржавањем аутопутева и путева у Републици Српској и Федерацији БиХ, више од 64,5 милиона КМ блокирано је на подрачуну Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Коефицијенти за расподјелу финансијских средстава дефинисани су још 2009. године. Тиме је за Српску одређено 39 одсто, за Федерацију БиХ 59 и за Брчко Дистрикт 2 одсто. Ни тада није постојао пуни консензус о овој расподјели, али се одлука спроводила као привремена.

"Било је на претходној сједници Управног одбора спремно да се одлука измијени у техинчком смислу. На прошлој сједници је дошло до блокаде, односно гласања представника Федерације против ове одлуке. Овај пут су поново рекли да ће гласати против и предсједник УО је процијенио да нема потребе да се састајемо", рекао је Зоран Тегелтија, министар финансија Републике Српске.

Федерација БиХ незадовољна је тренутном расподјелом. Намјера им је промјена истих, највише на штету Брчко дистрикта, а нешто мање на штету Републике Српске, наводи министар финансија Српске. Додаје да ово нису прве опструкције Федерације.

"Мислимо да нису у праву и не постоји ниједан начин на који бисмо се ми одрекли дијела средстава који нама припада, односно нашим јавним предузећима", каже Тегелтија.

Подсјећамо да, када су усвојене измјене и допуне Закона о акцизама, у истом сету су усвојене и допуне Закона и систему индиректног опорезивања и допуне Закона о уплатама на Јединствени рачун и расподјели прихода.

Тако је отворен посебан подрачун Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање, гдје се прикупљају средства од путарине намијењене изградњи и одржавању путева и аутопутева у БиХ, што значи да највећу штету у цијелој причи трпе јавна предузећа "Путеви" и "Аутопутеви" Републике Српске, као и "Аутоцеста" у Федерацији БиХ.

"Први проблем с којим бисмо се ми могли суочити у неко догледно вријеме јесте приспјеће рата за враћање кредита које нећемо бити у стању да вратимо. С друге стране, сви ти кредити које смо узели гарант је била Република Српска и БиХ, тако да се практично проблем враћа на исту адресу", појашњава Душан Топић, директор Аутопутева Републике Српске.

Одговоре смо тражили и на адреси Министарства финансија Федерације БиХ, који наведени проблем нису коментарисали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана