Касиповић: Српска добија закон о суђењу у разумном року

ATV
Касиповић: Српска добија закон о суђењу у разумном року

Република Српска добиће закон о суђењу у разумном року, најавио је министар правде. Радна верзија већ постоји, а биће по угледу на закон у Србији. У форми нацрта, пред посланицима требало да се нађе у првој половини ове године, каже Антон Касиповић.

Након тога ће на стручну расправу да би се дошло до квалитетног приједлога. 

“Оно што би био главни квалитет да судови заиста поступају у роковима, да избјегнемо казне које постоје у међународним оквирима због пробијања рока за суђење у разумном року, и свакако је то допринос правној сигурности грађана”, каже Антон Касиповић, министар правде у Влади Републике Српске.

Закон о суђењу у разумном року је неопходан, сагласни су и правници, посебно јер је све већи број апелација Уставном суду БиХ које су поднијели грађани којима је нанесена штета због суђења која су неоправдано дуго трајала. Те апелације Уставни суд и усваја па ће Републике Српска морати да плати штету, тврде правници. Објашњавају да се законом мора јасно прецизирати који је то разуман рок за одређен предмет. 

“Не можемо имати исте рокове у кривичном, парничном или извршним предметима и надамо се да ће напокон овим законом бити тачно дефинисано који је то временски период у коме се треба окончати неки судски поступак и ко ће бити тај ко ће платити штету и у ком износу уколико то буде прекршено”, каже Милан Петковић, адвокат.

И Европска конвенција о заштити људских права предвиђа да сваки грађанин има право на суђење у разумном року што би оптимално могло да буде до двије године. Међутим, примјери из развијенијих земаља показују да то ни тамо није пракса. 

“Ако данас имате у виду чињеницу да се ни пред судом за људска права из Стразбура ви не можете прије осам година доћи на ред за рјешавање онда се оправдано поставља питање како да се очекује од мање развијених земаља да могу да суде у размном року”, каже Витомир Поповић, бивши судија Уставног суда БиХ.

Република Српска овакав закон добија први пут. Требало би да, колико толико, унаприједи правосуђе, посебно када се узме у обзир да је било процеса који су трајали и по двије деценије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана