Изетбеговић предсједник СДА, Османовић замјеник

Глас Српске
Изетбеговић предсједник СДА, Османовић замјеник

Сарајево - Бакир Изетбеговић, замјеник предсједника СДА, који је номинално преузео руковођење странком наком смрти Сулејмана Тихића, на предстојећем конгресу 26. маја биће изабран за предсједника, а Адил Османовић, један од седморице потпредсједника, за замјеника предсједника СДА и другог човјека странке, ексклузивно сазнају “Независне”.

Информација је Независним потврђена из више извора, од функционера обје супротстављене струје које су годинама дијељене на “Тихићеве” и “Бакирове”. Како сазнајемо, протеклих седмица Изетбеговић и Османовић, предводници двије фракције и уједно два кључна човјека СДА, заједно са првим сарадницима одржали су низ контаката и састанака с циљем отопљавања односа и фокусирања на јединство СДА и јачање државе.

Иако је у овом тренутку непознато колико ће бити кандидата за новог предсједника, односно колико ће ти кандидати добити номинација са терена, сасвим је извјесно да ће у наредне четири године, до наредног конгреса, Изетбеговић бити страначки лидер, а Османовић његов први замјеник.

Османовић је јуче за “Независне” потврдио да све иде у том правцу.

“Тако се очитују и кандидатуре које пристижу са терена. Терен врши и тихи притисак да Изетбеговић буде предсједник, а ја замјеник. А то показује да терен очекује договор и јединство, а не ломове какве смо имали на конгресу 2009. године”, истиче он.

Садик Ахметовић, један од седморице потпредсједника, открива да је “добар дио људи” радио на томе да се све пукотине, које су биле евидентне, затворе.

“Према информацијама које имам, дошло је до приближавања оних који су били на супротним странама. Превладали су интереси странке и бошњачког народа. Дакле, оно што ће конгрес показати јесте да је Изетбеговић кандидат за предсједника, а Османовић за замјеника”, потврдио је Ахметовић.

Потпредсједник Сафет Софтић и дугогодишњи Изетбеговићев блиски сарадник, закључује да у овом тренутку у СДА више нема подјела на “Тихићеве” и “Бакирове”. На питање да прокоментира наша сазнања о томе да је Изетбеговић будући предсједник, а Османовић његов замјеник, одговара да се ствари крећу у том правцу.

“Оно што ми је познато јесте да не постоји некакав званични договор о томе, али на основу кандидатура не искључујем да тако и буде. Што се тиче предсједника, потпуно је извјесно да ће то бити Изетбеговић”, закључује Софтић.

Сенад Шепић један је од седморице потпредсједника и страначки функционер који је увијек био својеврсна тампон зона између двије фракције. Он истиче да је важно јединство СДА и Бошњака и да ће чинити све да оно буде јачано.

“Међутим, сматрам да јединство морамо градити на принципима и програмима који ће дати одговор на стање у којем се налази БиХ. Који ће окупити најбоље и најстучније међу нама и који ће уважавати мишљење нашега чланства и посебно резултате рада и подршку народа на изборима, а не подјелу позиција унутар странке или државе”, каже Шепић, изажавајући увјерење да ће СДА на конгресу кроз предлагања послати управо такве поруке.

Питање је, међутим, да ли ће нова политичка платформа ове партије бити наставак европског пута десног центра који је трасирао Сулејман Тихић, или скретање удесно, против којег посљедњих мјесеци Изетбеговић није имао ништа против.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана