Изетбеговић: Конгрес након шест турбулентних година

Срна
Изетбеговић: Конгрес након шест турбулентних година

Сарајево - Замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да се данашњи страначки Конгрес одржава у Сарајеву након шест турбулентних година у БиХ, које су биле обиљежене тешком економском и политичком кризом, реформским застојем, катастрофалним поплавама и, у посљедње вријеме, порастом насилног екстремизма.

"Ипак, у том политичком сумраку трачак свјетла су уносили упорни покушаји пријатеља из свијета да се БиХ покрене на њеном евроатлантском путу, да се оствари уставна и остале битне реформе, да се ојача економија БиХ и привуку инвестиције и подрже повољним кредитима", навео је Изетбеговић.

Он је оцијенио да када је ријеч о будућности БиХ оптимизам дају "све бољи односи са првим сусједима, као и посљедња иницијатива ЕУ за БиХ, која је добила општу подршку институција БиХ".

"Снажна подршка Хрватске аспирацијама БиХ ка ЕУ и НАТО, те тренд све коректнијих односа лидера Србије према БиХ дају тај оптимизам", истакао је Изетбеговић.

Он је на Конгресу поднио извјештај о раду СДА у протеклом периоду и представио Програмску декларацију странке.

Након Изетбеговићевог обраћања, уводне ријечи о 12 резолуција СДА поднијели су функционери странке, који су представили основне политике на плану економије, реформе устава и јавне управе, затим безбједности, одбране и правосуђа, као и борбе против насиља, организованог криминала и корупције.

Неке од резолуција односе се на одрживи повратак, борачко-инвалидску и пензионо-инвалидску заштиту, евроинтеграције, здравство, те образовање, науку, спорт и културу.

Према ријечима генералног секретара СДА Амира Зукића, СДА ће зацртане програмске циљеве проводити путем институција на свим нивоима власти у БиХ, при чему се очекује снажна подршка партнера у власти, за које је рекао да су раније упознати са садржајем резолуција.

У Сарајеву се одржава Шести конгрес СДА на којем ће бити бирано ново руководство странке, као и нови предсједник.

На сједници Главног одбора одржаној у суботу, 23. маја, утврђена је листа кандидата за предсједника СДА, на којој су Бакир Изетбеговић, Ирфан Ајановић и Шемсудин Мехмедовић, док су за замјеника предсједника предложени Адил Османовић и Михнет Окић.

За потпредсједнике Странке предложени су Асим Сарајлић, Шефик Џаферовић, Денис Звиздић, Садик Ахметовић, Рамиз Салкић, Сафет Софтић, Шемсудин Дедић, Мирсад Кукић, Мелика Махмутбеговић, Салко Соколовић, Хусејин Смајловић, Един Мушић, Сејад Делић, Халид Гењац, Сенад Братић, Нермин Мандра, Един Рамић, Сенад Шепић, Алија Будњо, Рефик Лендо и Семир Ефендић.

Утврђене су и листе кандидата за Главни одбор, Надзорни одбор и Суд части СДА који ће се бирати на предстојећем Конресу у чијем раду учествовује 720 делегата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана