Иванић се повлачи са чела ПДП-а

Ведрана Кулага
Иванић се повлачи са чела ПДП-а

Бањалука - Предсједник ПДП-а Младен Иванић рекао је јуче да је одлучио да не иде у трку за нови мандат на тој позицији на унутарстраначким изборима заказаним за крај новембра, али и да не напушта странку.

- Обавијестио сам Главни одбор да немам намјеру да се поново кандидујем на мјесто предсједника јер сам увјерен да је потребно уводити нове људе у политички живот, а као неко ко ће највјероватније бити почасни предсједник, остаћу члан ПДП-а и бићу веома ангажован - рекао је Иванић јуче након сједнице Главног одбора странке у Бањалуци.

Иванић, који се на челу ПДП-а налази од оснивања странке 1999. године, нагласио је да ће наставити да ради на томе да додатно афирмише странку и да ће се о његовој одлуци изјаснити органи партије.

- Потпуно сам увјерен да је ПДП показао стабилност, зрелост и да се ради о партији у којој није било одлазака и мислим да су се створили услови да се на лаган начин може извршити трансформација и руководства и кључних људи у ПДП-у - рекао је Иванић.

Још није познато ко ће доћи на његово мјесто, а као један од најозбиљнијих кандидата посљедњих дана је помињан потпредсједник те партије и посланик у Народној скупштини РС Бранислав Бореновић.

- Одбори ће сада имати прилику да кандидују предсједнике, а утврдићемо листу. То је процес који тече. За мене су сви кандидати потпуно равноправни и надам се да ће показати и једну демократску зрелост унутар ПДП-а - рекао је Иванић.

Изборни сабор ПДП-а заказан је за 28. новембар, а на њему ће учествовати око 270 изабраних делегата и још око 100 који су додати по функцији. На сабору ће бити бирано ново руководство странке, а страначким статутом предвиђено је да кандидата за предсједника може предложити било који општински или градски одбор и петина чланова Главног одбора или делегата сабора. Главни одбор је према Статуту ПДП-а надлежан да доноси одлуку о сазивању, карактеру, мјесту и времену одржавања сабора, за утврђивање приједлога програмских и статутарних докумената и других материјала које усваја сабор, а утврђује и коначан приједлог кандидата за лидера. Делегати ће на сабору, осим предсједника, бирати и Главни одбор и Статутарни и Надзорни одбор. ПДП тренутно има седам потпредсједника, а према ранијим изјавама високих званичника те странке, могло би након сабора да их буде мање. Велике су шансе да странка има само три потпредсједника, а Предсједништво би требало да броји 19 чланова и дефинише организацију саме партије. Главни одбор ће касније, према најавама, изабрати потпредсједнике, генералног секретара и чланове Предсједништва.

Заједно на изборе

Младен Иванић је јуче саопштио да је ПДП усвојио закључак у којем тражи од партнера из Савеза за промјене да почну разговоре о заједничком наступу на идућим локалним изборима.

- Очекујемо да разговори почну у децембру - рекао је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана