Иванић: Недостаје политичке храбрости и компромиса

Срна
Иванић: Недостаје политичке храбрости и компромиса

Бијељина - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је данас да није задовољан како се БиХ креће на европском путу и да за рјешавање проблема недостаје политичке храбрости и спремности на компромисе.

„Није то незадовољство везано само за једну или двије ствари, него има шири контекст у коме треба пуно више политичке храбрости и спремности на компромисе да се такве ствари ријеше“, рекао је Иванић новинарима у Бијељини, коментаришући посљедњу посјету европског комесара за проширење Јоханеса Хана БиХ.


Он каже да није реално очекивати да статус кандидата за чланство у ЕУ добије земља која не може да постигне договор у вези са изборним законом.

„Није реално да једна земља, која није сигурна да ће уопште имати формирану власт послије избора, добије статус кандидата“, оцијенио је Иванић.

Он је истакао да проблем у вези са акцизама није једини разлог незадовољства европским путем БиХ, али је један од разлога, као што се и третира у европским институцијама, те да има и других проблема, попут одговора на Упитник ЕУ који још нису спремни.

„Главни проблем акциза није унутар Републике Српске, него је у чињеници да нема довољно бошњачких гласова подршке након што се у СДА разишао један број посланика и активност за обезбјеђивање гласова не треба да иде ка Републици Српској, него ка Федерацији, посебно бошњачким политичким партијама“, поручио је Иванић.

Нема усаглашене платформе уочи сутрашње посјете

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је да унутар трочланог Предсједништва БиХ нема усаглашеног става уочи сутрашње званичне посјете Београду.
„Нажалост, нисмо били у прилици да разговарамо о платформи јер су, у међувремену, ескалирале друге теме, прије свега сукоб поводом изборног закона и дешавања након пресуде Хашког трибунала шесторци Херцег-Босне. То не значи да не можемо и вечерас постићи договор“, рекао је Иванић новинарима у Бијељини.

Он каже да су три практичне и конкретне теме са којима чланови Предсједништва БиХ треба да наступе током сутрашње посјете Београду за које ће се и сам залагати.

„Питање границе, односно имамо ли сагласност да се уђе у разговор о размјени територије, гдје уопште није у питању велика површина. Ту је и разговор да се омогући нормално кориштење и посебно обнављање брана и постројења на двије хидроцентрале - жЗворникж и жБајна Баштаж. Онда у том оквиру покушати да се ријеше и питања четири општине, потопљених површина и накнада за то“, истакао је Иванић.

Он је изразио наду да ће за ове, како каже, врло практичне и корисне ствари, добити подршку и друга два члана Предсједништва БиХ.

„Мало сам сумњичав када је у питању Бакир Изетбеговић, а Драган Човић је рекао да чврсто стоји иза тога. Видјећемо, ако тога буде, имаћемо рјешење, ако не, онда ћемо знати да има људи којима није до договора и до поправљања ствари“, каже Иванић.

Чланови Предсједништва БиХ посјетиће сутра Београд, гдје ће се састати са државним званичницима Србије.

Осуда вербалног напада на новинарке

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић осуђује непримјерен рјечник и нападе личне природе на било кога, а поготово на новинаре, саопштено је из његовог кабинета поводом захтјева новинарке Санеле Прашовић-Гаџо да Предсједништво реагује на непримјерен иступ замјеника генералног секретара ове институције Џенана Селимбеговића.
У саопштењу се истиче да лични ставови замјеника генералног секретара Предсједништва БиХ изречени о двије новинарке у БиХ нису ставови институције и Иванић се од њих ограђује.

„Иванић очекује да ће носиоци јавних функција, али и највиши државни службеници, властити рјечник прилагодити елементарној култури“, наводи се у саопштењу.

Замјеник генералног секретара Предсједништва БиХ Џенан Селимбеговић извријеђао је новинарке Санелу Прашовић-Гаџо и Аријану Сарачевић-Хелаћ написавши да су „половњаче“.

Гаџо је упутила писмо Предсједништву БиХ са молбом да реагује на Селимбеговићев иступ.

И Удружење „БХ новинари“ упутило је писмо Секретаријату Предсједништва БиХ у којем тражи реаговање поводом Селимбеговићевог иступа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана