Истичу рокови за подношење захтјева за књижење имовине у ФБиХ

Срна
Истичу рокови за подношење захтјева за књижење имовине у ФБиХ

Добој - Уколико у предвиђеном року не поднесу захтјев за књижење, власници имовине у ФБиХ тренутно расељени у РС неће без ње остати, али ће морати платити таксе да би накнадно били уписани као власници.

"Та имовина је њихова, она се не може одузети, једино у чему је проблем... Ако људи у року од годину дана не пријаве своју имовину, она ће бити уписана на власника који је био прије. Е сада, ако они буду накнадно тражили промјену власништва, мораће да плаћају одређене таксе, које се крећу од 600 до 700 КМ", изјавио је Мирко Никић, координатор за имовинско-правне послове избјеглих, расељених и повратника у Градској управи Добој.

С обзиром на то да је упис власништва у земљишне књиге у Какњу већ окончан, Петко Малић, који је из једног тамошњег села током рата дошао у Добој, мораће да издвоји новац да би био евидентиран као власник имовине.

"Нисам знао, да сам знао за рокове отишао бих. Ко не би отишао? Кућа је порушена, од куће немам ништа, али имам земљиште. Земљу морам на себе уписати, нећу је поклонити држави. Мислим, да је држава - држава, поклонио бих, нема ни државе, нема ништа", пожалио се Малић.

Милојко Стевић има имовину у Тумарама, општина Лукавац.

"Имам више од стотину дунума земље и имам доста земље која није на мени, води се на дједу и оцу", каже Стевић.

У 340 катастарских општина у ФБиХ процес пријаве имовине је већ завршен, поступак је у току у 166, а још у хиљаду катастарских општина треба да се обави тај посао, који је започео прије неколико година.

На подручју Добоја живи око 4.000 породица чија имовина се налази махом у Маглају, Завидовићима, Лукавцу.

"Поједини дијелови тих општина су тренутно у фази пописа. Ми смо људима подијелили списак тих општина, када је почела регистрација, и шта треба од папира", наводи Мирко Никић.

"Треба да припремим посједовни лист, треба ми рјешење о оставинској расправи и ако не будем имао нешто од тих докумената на крају ће моћи путем свједока да се укњижи имовина", рекао је Милојко Стевић.

Када се за поједину катастарску општину у ФБиХ распише јавни позив за упис власништва над имовином у земљишним књигама, односно грунтовницама, рок за пријаву је два мјесеца од дана објављивања позива. Уколико у том периоду власник не прикупи потребну документацију, може тражити продужење рока за још три мјесеца, а крајњи рок за подношење пријаве је годину дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана