Исповијест Хазбе Нухић из Кобаша код Српца о логору Полет у Броду

Боро Теофиловић
Исповијест Хазбе Нухић из Кобаша код Српца о логору Полет у Броду

ДЕРВЕНТA - Хазба Нухић из Кобаша код Српца за страдање које је преживјела током четворомјесечног притвора у женском логору Хрватског вијећа одбране "Полет" у Броду оптужује Индиру Врбљанац - Камарић која је у то вријеме била командир тог логора.

Нухићева за "Глас Српске" прича како ју је Индира више пута лично тукла, малтретирала и понижавала.

- Управо она је одређивала које ће логорашице ићи на борбене линије гдје су их силовали хрватски војници - присјећа се Нухићева.

Каже да је и она била међу њима.

- Излазили су из ровова као авети и силовали нас. Једном приликом силовала су ме деветорица хрватских војника. Најчешће су ме одводили у Кричаново, Сијековац и Колибе. Када би нас вратили у логор, нису нас остављали на миру, настављали су нас тући - наставља исповијест Хазба Нухић.

Каже да су их тјерали да умјесто воде пију мокраћу.

- Индира Врбљанац - Камарић је гледала како нас силују и туку. Имала сам осјећај да је уживала у томе. Она је била господар живота и смрти -  истиче Нухићева.

Хазба Нухић у логор је доведена са 85 килограма,  а изашла је са 54 килограма, пребијеним ребрима, посјекотинама по тијелу и силована.

У логор је доспјела јер су је оптужили да је "четнички шпијун".  Нухићева је до рата радила као медицинска сестра у у Славонском Кобашу. Спремна је, каже, да свједочи.

- Највећа ми је жеља да се сретнем са Индиром и да се погледамо у очи - каже Нухићева.

Окружно тужилаштво Добој је још прије двије године покренуло истрагу против Индире Врбљанац - Камарић за ратне злочине почињене над заточеницима у женском логору.

Након што је саслушана у добојском Окружном суду, овај суд се прогласио ненадлежним и случај је уступио Суду БиХ за ратне злочине.

Окружни суд у Добоју у децембру прошле године одбио је приједлог Тужилаштва за одређивање притвора Индири Камерић за ратни злочин против цивилног становништва и предмет је упутио Суду БиХ.  

- Окружни суд у Добоју након потврђивања оптужнице 13. јуна није одлучио о приједлогу Тужилаштва за одређивање притвора против Камерићеве, већ се огласио ненадлежним и предмет упутио Суду БиХ - саопштило је Тужилаштво.

Камерићева је оптужена да је током прошлог рата, као начелник Криминалистичке службе у Оyаку и као командант војне полиције ХВО-а у женском логору "Полет" у  Броду извршила кривична дјела ратног злочина.

"Гласу Српске" је у Тужилаштву БиХ речено да "никада нису водили истрагу против Индире Врбљанац - Камарић и да не знају гдје се тренутно налази".

Живи и ради у Тузли

Индира Врбљанац-Камарић је након што је дала изјаву у Окружном суду у Добоју, нестала. Наводно се једно вријеме крила у Хрватској чије држављанство има. По сазнању "Гласа Српске" она тренутно борави у Тузли гдје јој живи породица, а запослена је у Пореској управи тог града. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана