Ирански шпијуни броје посљедње дане у БиХ

Горан Маунага
Ирански шпијуни броје посљедње дане у БиХ

Сарајево - Други и трећи секретар у Амбасади Исламске Републике Иран у Сарајеву Хамзех Долаб Ахмад и Јадиди Сохраб, који су се у БиХ бавили шпијунажом за иранске тајне обавјештајне службе, имају рок до краја априла да одступе из службе.

У службеној забиљешци Министарства иностраних послова (МИП) БиХ, која је сачињена на захтјев Министарства безбједности, а у коју је "Глас Српске" имао увид, наведено је да су Ахмад и Сохраб користећи дипломатски статус радили послове супротне законима и прописима БиХ, због чега се тражи њихова депортација.

Захтјев да се Иранци прогласе "персоном нон грата" иницирао је министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић, наводећи да они нису поштовали дипломатска правила.

У МИП-у кажу да је захтјев за повлачење другог и трећег секретара поднесен 16. априла, а да је рок за њихово одступање 14 дана.

- Ако се не повуку, МИП ће их прогласити "персонама нон грата". То је стандардна процедура која је званично саопштена отправнику послова иранске амбасаде. То је надлежност МИП-а, јер се ради о нижерангираним дипломатама. Да је у питању амбасадор, онда би о томе одлучивало Предсједништво БиХ - кажу у МИП-у.

У мисију спасавања Ахмада и Сохраба у БиХ је недавно стигао први амбасадор Исламске Републике Иран у БиХ Мохамед Ебрахим Тахеријан.

Покушавајући да издејствује останак двојице службеника иранске амбасаде у Сарајеву, Тахеријан се састао са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

Медији су објавили да су Радончићу упућене пријетње и однедавно има појачану полицијску заштиту.

Обавјештајци

Према незваничним информацијама, Ахмад и Сохраб су припадници тајне иранске обавјештајне службе која је умијешана и у терористичке активности у БиХ.

Радончић је на питања због чега тражи протјеривање ове двојице казао да је то због "најбољег интереса БиХ".

- Остале разлоге не могу јавно, нити има потребе да елаборирам - изјавио је недавно Радончић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана