Инцко: Непоколебљиво сам увјерен да је моја одлука права ствар

ГС
Инцко: Непоколебљиво сам увјерен да је моја одлука права ствар

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инзко, који посљедњег дана ове седмице и званично напушта ту функцију, у разговору за портал Кликс је рекао да је одлука да законски забрани негирање геноцида и величање ратних злочинаца његова самоњегова, уз пуно и непоколебљиво увјерење да је то права ствар.

-Рекао бих да су реакције из Републике Српске очекиване, можда чак и нешто блаже. Што се тиче најава блокада, јасно је да би свака активност политичких странака која би парализовала институције БиХ била корак у погрешном смјеру и лоша услуга грађанима које тврде да представљају. Од политичара се очекује да поштују Устав БиХ и омогуће неометано функционисање државних институција и извршавање њихових уставних и законских надлежности – рекао је Инцко.

Додао је да је већ неко вријеме политичка и социјална клима у земљи стабилна.

-Реално, нема ничега што ће моја посљедња одлука значајно промијенити. Наравно, краткорочно гледано може бити неких тешких ријечи и узбурканих емоција, али ништа што није већ виђено у сличним ситуацијама.

Политичари морају схватити да нису на функцијама како би зарадили или изгубили поене код високог представника или међународне заједнице. Они су на функцијама да испуне оно што су обећали грађанима, да земљу поведу напријед, изграде бољу економију, образовање у складу са стандардима у развијеном свијету, здравствени систем који може задовољити потребе грађана, посебно у вријеме пандемије –истакао је Инцко.

Додао је да ће,  „ако наставе са деструктивним приступом, политичари ускоро од БиХ направити празну земљу која није добра никоме“.

-Задатак политичара је да зауставе егзодус младих људи из земље, а не да га убрзају оштром реториком и неодговорним потезима. Крајње је вријеме да се фокус врати на будућност, на европску перспективу, и да се очекивања грађана врате на прво мјесто. То би био мој апел за крај – истакао је Инцко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана