Incko: Nepokolebljivo sam uvjeren da je moja odluka prava stvar

GS
Incko: Nepokolebljivo sam uvjeren da je moja odluka prava stvar

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji posljednjeg dana ove sedmice i zvanično napušta tu funkciju, u razgovoru za portal Kliks je rekao da je odluka da zakonski zabrani negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca njegova samonjegova, uz puno i nepokolebljivo uvjerenje da je to prava stvar.

-Rekao bih da su reakcije iz Republike Srpske očekivane, možda čak i nešto blaže. Što se tiče najava blokada, jasno je da bi svaka aktivnost političkih stranaka koja bi paralizovala institucije BiH bila korak u pogrešnom smjeru i loša usluga građanima koje tvrde da predstavljaju. Od političara se očekuje da poštuju Ustav BiH i omoguće neometano funkcionisanje državnih institucija i izvršavanje njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti – rekao je Incko.

Dodao je da je već neko vrijeme politička i socijalna klima u zemlji stabilna.

-Realno, nema ničega što će moja posljednja odluka značajno promijeniti. Naravno, kratkoročno gledano može biti nekih teških riječi i uzburkanih emocija, ali ništa što nije već viđeno u sličnim situacijama.

Političari moraju shvatiti da nisu na funkcijama kako bi zaradili ili izgubili poene kod visokog predstavnika ili međunarodne zajednice. Oni su na funkcijama da ispune ono što su obećali građanima, da zemlju povedu naprijed, izgrade bolju ekonomiju, obrazovanje u skladu sa standardima u razvijenom svijetu, zdravstveni sistem koji može zadovoljiti potrebe građana, posebno u vrijeme pandemije –istakao je Incko.

Dodao je da će,  „ako nastave sa destruktivnim pristupom, političari uskoro od BiH napraviti praznu zemlju koja nije dobra nikome“.

-Zadatak političara je da zaustave egzodus mladih ljudi iz zemlje, a ne da ga ubrzaju oštrom retorikom i neodgovornim potezima. Krajnje je vrijeme da se fokus vrati na budućnost, na evropsku perspektivu, i da se očekivanja građana vrate na prvo mjesto. To bi bio moj apel za kraj – istakao je Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana