Именована градска и општинска тијела за спорвођење референдума

Срна
Именована градска и општинска тијела за спорвођење референдума

Бањалука - Републичка комисија за спровођење референдума о Дану Републике Српске на данашњој сједници у Бањалуци донијела је одлуку о именовању градских и општинских комисија за спровођење референдума, изјавио је предсједник ове комисије Синиша Каран.

"Сада улазимо у најбитнију фазу организације спровођења референдума о Дану Републике, а то је формирање гласачких одбора", рекао је Каран новинарима и најавио да би у понедјељак, 5. септембра, у 12.00 часова у Бањалуци требало да буде одржан састанак предсједника свих општинских и градских комисија.

Он је истакао да је је Републичка комисија за спровођење референдума донијела одлуку о висини накнада за рад на спровођењу референдума, које ће бити у складу са просјечном платом у Српској.

Каран је поновио да Закон о референдуму даје искључиво право формирања општинских и градских комисија Републичкој комисији за спровођење референдума.

"На основу овога смо формирали општинску комисију у Сребреници и Брчко Дистрикту. Задатак комисије у Брчком биће проналазак адекватних простора у којима би грађани могли да остваре своје право", додао је Каран.

Комисија је раније донијела неколико важних аката о свом раду, а утврђен је изглед гласачког листића за референдум, који ће бити одржан 25. септембра, као и низ других материјала као што су записник са гласачких одбора, записници са општинских и градских комисија, те коначни закључак Републичке комисије.

У "Службеном гласнику Републике Српске" од 12. августа објављена је одлука Народне скупштине Српске о расписивању републичког референдума о 9. јануару као Дану Републике, чиме је она и званично ступила на снагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана