Игор Жунић за "Глас Српске": Не смијемо се одрећи себе

Маријана Миљић Бјеловук
Игор Жунић за "Глас Српске": Не смијемо се одрећи себе

На путу ка Европској унији морамо задржати своје особености, начин живота, принципе, те породичне и друге вриједности. Цијена европског пута не смије бити одрицање од себе самог, рекао је шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић.

Он је у интервјуу “Гласу Српске” поручио и да Америка покушава санкцијама сломити дух људи из Републике који се боре за њена права и надлежности.

- Јасно је и да економским санкцијама, прије свега преко банкарског сектора, покушавају да уруше привреду Српске - казао је Жунић, који се осврнуо и на посјету Москви, али и потврдио да је спреман за изборну трку јер ће бити кандидат за градоначелника Дервенте.

ГЛАС: Шта за Српску значе разговори које сте са колегама из Народне скупштине РС (НСРС) имали у Москви?

ЖУНИЋ: Имали смо низ састанака. Велики успјех је потписивање Споразума о парламентарној сарадњи између руске Думе и НСРС. То је једини споразум који је Дума потписала са неким парламентом који није државни. То је израз великог поштовања Русије према Српској. Споразум ће обезбиједити сарадњу у законодавном дијелу, али и у области културе, образовања и размјени идеја и пројеката. Посјета Савјету Федерације Русије и састанак са Валентином Матвијенко је значајан за Српску, док смо представнике Института “Горшаков” упознали са политичким изазовима са којима се сусрећемо. Посјета је продубила братске и пријатељске везе два народа. Отворили смо низ питања и припремили простор за значајне пројекте.

ГЛАС:  Очекујете ли добробит од тога или наставак оптужби под пријетњом нових санкција?

ЖУНИЋ: Очекујем добробит. Без обзира на геополитичке односе у свијету, имати добре везе са Русијом је увијек предност. Није то само питање Русије него питање и других великих земаља које су пријатељи Русије. Овдје прије свега мислим на земље БРИКС-а. Сигуран сам да је делегација НСРС широм отворила врата за све облике сарадње са тим земљама у смислу привредног, културног, образовног живота. Пријетње санкцијама су сталне. Никакве санкције не могу зауставити борбу за надлежности и права Републике Српске. Ова генерација политичара носи тај терет са собом.

ГЛАС: Како гледате на све те санкције?

ЖУНИЋ: Америчка администрација покушава да санкцијама сломи дух људи из Републике Српске који се боре за њена права и надлежности. Овдје, прије свега, мислим на предсједника РС Милорада Додика. О том питању, не прежу да ударе и на породицу, најближе окружење. Покушаји да уруше Српску неће успјети.  Срби су мали народ, али веома поносан и стамен када су у питању надлежности и права Српске. Сигурно постоје и они који би због фотеље пристали и на централизацију БиХ, као и на поданички однос према колонизаторима, али они су у мањини, тако да никада таква политика неће добити подршку нашег народа.

ГЛАС: Све то се дешава у вријеме када БиХ отвара преговарачки процес са ЕУ. Да ли је то добар поклон или прилика за држање конаца?

ЖУНИЋ: Српска је опредијељена за ЕУ, али да уђе у ту заједницу са својим надлежностима и кроз механизам координације. Посљедњих година урађен је велики посао ка приближавању ЕУ интеграцијама. ЕУ има своја правила и своје принципе и морамо бити свјесни да ће преговарачки поступак бити тежак, са пуно компромиса. ЕУ не треба никада да инсистира да се одрекнемо своје особености, начина живота, принципа, породичних и других вриједности. Због политичких околности у свијету вјерујем да ће пут ка ЕУ бити убрзан. Тренутна гарнитура политичара истрајаће на том путу и неће се одрећи надлежности Републике Српске, али и онога што смо ми, односно вриједности које баштинимо.

ГЛАС: На помолу је кандидатура за градоначелника Дервенте. Хоћете ли дефинитивно бити кандидат СНСД-а?

ЖУНИЋ: Предсједништво Градског одбора је једногласно мене предложило за кандидата за градоначелника Дервенте. Слиједи састанак Градског одбора и верификација кандидатуре од стране Главног одбора СНСД-а. Имам знање и искуство и визију да водим Дервенту. Дервента је град феникс. Из рушевина је постала привредни центар. Треба да стремимо још бољем и љепшем граду. Вријеме је за нову фазу у развоју која ће бити базирана на привредном, али и културном, друштвеном, туристичком и спортском амбијенту.

Нема наметања

ГЛАС: Очекујете ли наметање изборног закона? Има ли Република одговор?

ЖУНИЋ: Српска не прихвата наметање. Никакав странац, нити било каква сила нема право да намеће било шта. Питање изборног закона, али и самог интегритета изборног процеса је питање посланика и делегата које је бирао народ. За транспарентне сам изборе, да се отклоне све могуће манипулације. Такав став је и политичке опције којој припадам. Српска по Дејтону има право да спроводи локалне изборе и уколико дође до наметања, Република ће у складу са законом, Уставом и овлашћењима донијети свој изборни закон. Наметање може само да нас врати уназад и да произведе још већу политичку кризу. Ми нисмо колонија, него парламентарна демократија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана