И звучна имена изостала са листа

Ведрана Кулага
И звучна имена изостала са листа

Бањалука - Иако су политичке странке у Републици Српској на своје кандидатске листе за октобарске опште изборе углавном ставиле провјерене кадрове, на листама нема многих "звучних" имена из актуелних парламентарних сазива.

У странкама су потврдили, што је видљиво и из прегледа кандидатских и компензационих листа, да су неки посланици, међу којима има и оних који су били веома активни и "гласни" у протекле четири године, остали мимо изборне трке за нови мандат, својом вољом, али и одлуком страначког руководства.

Дио посланика из актуелне скупштинске поставе СНСД-а неће у трку за нови мандат у Народној скупштини РС, што је раније и најављено у овој странци, уз образложење да желе да шансу дају новим кадровима, а досадашње посланике усмјере на друге позиције. Један од кадрова СНСД-а који није међу кандидатима је Никола Баштинац, актуелни замјеник предсједавајућег клуба посланика ове странке у НСРС, који је у више наврата истицао да не жели поново у посланичку клупу.

На списку нема ни Гаврила Бобара, актуелног посланика ове странке из Бијељине, односно из Изборне јединице шест.

Промјена у СНСД-овој постави биће и на нивоу БиХ, тако да, између осталог, на кандидатским листама за нови мандат нема актуелног предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Милорада Живковића.

Промјена има и у СДС-у. У трци за нови четворогодишњи мандат нема посланика Костадина Васића из Зворника, познатог по бројним расправама и дискусијама у Скупштини РС у протеклим годинама. Када је ријеч о кадровима СДС-а, иако је био помињан као могући кандидат за предсједника РС, Мићо Мићић, актуелни градоначелник Бијељине, није ни на једној од листа ове странке за позиције у Народној скупштини РС.

На кандидатским листама ДНС-а нема актуелног делегата ове странке у Дому народа Парламента БиХ Драгутина Родића, који је и генерални секретар странке, док на листама социјалиста нема Предрага Глухаковића, актуелног потпредсједника НСРС.

Занимљиво је и у НДП-у. На листама ове странке нема њиховог посланика у садашњем сазиву Народне скупштине РС и једног од најистакнутијих чланова Војислава Глигића, такође познатог по дискусијама, провокативним посланичким питањима и жустрим расправама на засједањима. Објашњавајући чињеницу да није на листама НДП-а, Глигић је оцијенио да је вријеме за повлачење.

- Дуго сам у Скупштини. Вријеме је да мало млађи људи заузму та мјеста и да се афирмишу. Стиче се утисак да од нас старијих, омладина нема простора. Мислим да сам био довољно на том мјесту - рекао је Глигић.

Лидер НДП-а Драган Чавић, са друге стране, имао је другачије објашњење.

- У СНСД-у их није 30 на листи из овог сазива, можемо ми једног да склонимо - рекао је Чавић у кратком телефонском разговору.

Са друге стране, након четири године паузе, поједини чланови партија добили су нову шансу за доказивање.

Из редова СНСД-а нови мандат у Парламенту БиХ јури Весна Шаин, која је била у Представничком дому од 2006. до 2010. године. Повратак у посланичке клупе у Сарајеву жели и члан НДП-а Слободан Шараба, који је обављао посланичку дужност у истом периоду када и Шаинова.

Кандидатске и компензационе листе за октобарске опште изборе окупиле су кандидате различитих профила, а мјесто у посланичким клупама јуре и љекари, економисти, математичари, архитекте, па и пољопривредници. Право учешћа на овим изборима добило је укупно 65 странака, 24 коалиције и 24 независна кандидата. Избори су заказани за 12. октобар, а недавно су утврђени и бројеви под којима ће се на гласачким листићима наћи овјерени политички субјекти.*

Нема на листама:  

- Никола Баштинац (СНСД)

- Милорад Живковић (СНСД)

- Костадин Васић (СДС)

- Драгутин Родић (ДНС)

- Војислав Глигић (НДП)

 

Повратници:

- Весна Шаин (СНСД)

- Слободан Шараба (НДП)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана