И најбоље судије кочи лош закон

Жељка Домазет
И најбоље судије кочи лош закон

Сарајево - Министарства правде у БиХ до 27. јуна треба да доставе приједлоге за закон о судовима, закључено је на јучерашњем састанку у оквиру структуралног дијалога о реформи правосуђа одржаном у просторијама Европске комисије у Сарајеву.

Нови састанак биће одржан 6. јуна како би било размотрено шта је урађено, а министар правде РС Антон Касиповић сматра да за овај посао има довољно времена ако има добрих намјера. Нагласио је да је РС највише урадила у конципирању приједлога закона уз подршку Европске комисије.

- РС има јасан став када је ријеч о закону о судовима на нивоу БиХ, а приједлог је сачинила још прошле године. Додатно смо изнијели аргументацију зашто на тај начин видимо надлежност Суда БиХ, зашто видимо позицију вишег суда послије његовог евентуалног успостављања и од тих ставова не одступам. РС је отворена за разговоре, али је потребно да се аргументима докаже да је неко друго рјешење боље од њеног - нагласио је Касиповић и подсјетио да се ти ставови темеље и на закључцима Народне скупштине РС.

Касиповић је упозорио на застој у оквиру структуралног дијалога који траје годину.

- Нисам потпуно сигуран да је свима стало до уређивања односа у правосуђу - казао је Касиповић.

На питање на кога мисли, Касиповић је одговорио да то не би прецизирао, али је нагласио да је из тешкоћа у раду Суда БиХ у претходним годинама, упркос изванредном раду највећег дијела судија, јасно да постоји намјера да стање буде задржано.

- Треба водити рачуна о интересима грађана и заштитити дигнитет изванредних судија који раде у Суду БиХ, а са недовољно прецизним законским оквиром ни најбољи не могу радити како би жељели - истакао је Касиповић.

Састанку су присуствовали и представници Европске комисије, министри правде БиХ и ФБиХ и предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија који је казао да је било ријечи и о рјешавању предмета ратних злочина у Суду и Тужилаштву БиХ.

- Констатовано је да би пребацивање предмета на ентитетске судове растеретило и Суд и Тужилаштво БиХ. Дошло је до загушења и дошли смо у ситуацију да је превише предмета у тим институцијама. То је терет који сами не могу са овим капацитетом изнијети - рекао је Тегелтија.

О рјешавању предмета ратних злочина било је ријечи и на сједници радне групе која треба сачинити приједлог измјена Стратегије за процесуирање предмета ратних злочина с обзиром на то да рокови који су њом предвиђени нису испоштовани. Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да је утврђена методологија рада и да су формиране подгрупе.

- У наредних десет дана министарства правде БиХ и ентитета и Правосудна комисија Брчко дистрикта треба да сачине приједлоге за критеријуме за оцјену сложености предмета. РС има јасан став да утврђивање рокова ништа не значи јер ако се буде овако радило ни за 25 година нећемо завршити ништа и бићемо доведени у ситуацију да констатујемо да стратегија није спроведена - рекао је Којић и поновио да нерад мора бити санкционисан.

Тероризам

Учесници структуралног дијалога разговарали су и о борби против тероризма.

- Имао сам прилику да упознам колеге и људе из Европске комисије са чињеницом да је РС припремила нови текст кривичног закона и да ће бити у расправи 13. јуна. Вјерујем да ће бити усвојен јер смо понудили добар текст - рекао је Антон Касиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана