И безбједњаци остају у техничком мандату?

Жељка Домазет
И безбједњаци остају у техничком мандату?

Сарајево - Независни одбор Парламента БиХ обавиће 21. октобра интервјуе са четворицом кандидата за новог директора Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), након чега ће листу кандидата прослиједити министру безбједности БиХ Драгану Мектићу, који има задатак да једно име предложи Савјету министара.

Међутим, имајући у виду да су и министар и цијели Савјет у техничком мандату, за сада је сигурно само да ће интервјуи бити обављени, док би нови директор неколико мјесеци могао причекати на именовање, сазнаје “Глас Српске”. Или прецизније, до именовања новог Савјета министара.

Замјеник предсједника Независног одбора Енес Обралија потврдио је да ће интервјуи са Дарком Ћулумом, Гораном Зупцем, Перицом Станићем и Жарком Лакетом бити обављени сљедећег понедјељка.

- Ранг-листу кандидата прослиједићемо министру безбједности БиХ. Он са наше ранг-листе бира кандидата кога ће предложити Савјету министара и то не мора бити прворангирани, а шта ће Савјет министара БиХ учинити до њих је. Уколико Мектић у року од 15 дана не предложи Савјету министара име за челника СИПА, ми ћемо нашу комплетну листу са бодовима прослиједити Савјету министара. Даље одлуке су њихове - рекао је Обралија.

Актуелном директору СИПА Перици Станићу четворогодишњи мандат истиче 5. новембра.

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић, који је био и први директор СИПА, за “Глас Српске” је рекао да се политичке игре не смију одразити на избор челника полицијских агенција.

- Независни одбор има своје рокове и он их поштује. Одговорност у вези са избором директора СИПА има актуелни сазив Савјета министара, али видјећемо да ли ће имати морални кредибилитет и рећи да неће никога поставити на ове позиције док не буде изабрана нов власт. У цијелој овој ситуацији чланови Савјета министара који не одражавају изборну вољу поготово грађана Републике Српске треба да буду јасни и одбију такву варијанту - рекао је Новић.

Делегат у Клубу Хрвата у Дому народа Бариша Чолак рекао је за “Глас Српске” да због опструкција у формирању власти у складу са изборним резултатима БиХ може доћи до ситуације да челници врло важних институција, а поготово полицијских агенција буду у техничком мандату, као што је и сам Савјет министара БиХ.

- Независни одбор ће обавити свој дио посла, што је њихова законска обавеза, али када је ријеч о именовању било би логично да та именовања обави Савјет министара који би био формиран на основу изборних резултата - рекао је Чолак.

Мехмедагић

Поред директора СИПА коме мандат истиче почетком новембра већ 19. новембра истиче и мандат директору Обавјештајно-безбједносне агенције Осману Мехмедагићу. Генералног директора и замјеника генералног директора ОБА именује и разрјешава дужности Савјет министара, на приједлог предсједавајућег и у консултацијама са члановима Предсједништва, Извршног одбора и Безбједносно-обавјештајне комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана