I bezbjednjaci ostaju u tehničkom mandatu?

Željka Domazet
I bezbjednjaci ostaju u tehničkom mandatu?

Sarajevo - Nezavisni odbor Parlamenta BiH obaviće 21. oktobra intervjue sa četvoricom kandidata za novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), nakon čega će listu kandidata proslijediti ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću, koji ima zadatak da jedno ime predloži Savjetu ministara.

Međutim, imajući u vidu da su i ministar i cijeli Savjet u tehničkom mandatu, za sada je sigurno samo da će intervjui biti obavljeni, dok bi novi direktor nekoliko mjeseci mogao pričekati na imenovanje, saznaje “Glas Srpske”. Ili preciznije, do imenovanja novog Savjeta ministara.

Zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora Enes Obralija potvrdio je da će intervjui sa Darkom Ćulumom, Goranom Zupcem, Pericom Stanićem i Žarkom Laketom biti obavljeni sljedećeg ponedjeljka.

- Rang-listu kandidata proslijedićemo ministru bezbjednosti BiH. On sa naše rang-liste bira kandidata koga će predložiti Savjetu ministara i to ne mora biti prvorangirani, a šta će Savjet ministara BiH učiniti do njih je. Ukoliko Mektić u roku od 15 dana ne predloži Savjetu ministara ime za čelnika SIPA, mi ćemo našu kompletnu listu sa bodovima proslijediti Savjetu ministara. Dalje odluke su njihove - rekao je Obralija.

Aktuelnom direktoru SIPA Perici Staniću četvorogodišnji mandat ističe 5. novembra.

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović, koji je bio i prvi direktor SIPA, za “Glas Srpske” je rekao da se političke igre ne smiju odraziti na izbor čelnika policijskih agencija.

- Nezavisni odbor ima svoje rokove i on ih poštuje. Odgovornost u vezi sa izborom direktora SIPA ima aktuelni saziv Savjeta ministara, ali vidjećemo da li će imati moralni kredibilitet i reći da neće nikoga postaviti na ove pozicije dok ne bude izabrana nov vlast. U cijeloj ovoj situaciji članovi Savjeta ministara koji ne odražavaju izbornu volju pogotovo građana Republike Srpske treba da budu jasni i odbiju takvu varijantu - rekao je Nović.

Delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda Bariša Čolak rekao je za “Glas Srpske” da zbog opstrukcija u formiranju vlasti u skladu sa izbornim rezultatima BiH može doći do situacije da čelnici vrlo važnih institucija, a pogotovo policijskih agencija budu u tehničkom mandatu, kao što je i sam Savjet ministara BiH.

- Nezavisni odbor će obaviti svoj dio posla, što je njihova zakonska obaveza, ali kada je riječ o imenovanju bilo bi logično da ta imenovanja obavi Savjet ministara koji bi bio formiran na osnovu izbornih rezultata - rekao je Čolak.

Mehmedagić

Pored direktora SIPA kome mandat ističe početkom novembra već 19. novembra ističe i mandat direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedagiću. Generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora OBA imenuje i razrješava dužnosti Savjet ministara, na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva, Izvršnog odbora i Bezbjednosno-obavještajne komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana