Хрватска од сутра укида мјере самоизолације за држављане БиХ

ГС
Foto: Кликс

ЗАГРЕБ - Министар унутрашњих послова и шеф Националног штаба цивилне заштите Хрватске Давор Божиновић најавио је отварање границе Хрватске према БиХ, односно укидање обавезне двоседмичне самоизолације за оне који долазе из БиХ, а одлука би, како је рекао, требала бити донесена већ сутра.

- У фази смо "плеса" с вирусом, анализирамо на дневној бази. ЕУ ће вјеројатно изаћи с препорукама, данас су у току ти разговори. Вјеројатно ћемо у одређеној мјери либерализирати режим преласка граници, и кад су у питању држављани ЕУ и наше сусједне земље. То ће значити улазак у Хрватску на начин да се сви који улазе придржавају епидемиолошких мјера, више не би значило обвезу самоизолације за оне који долазе из БиХ. Очекујем то најкасније сутра - рекао је Божиновић, пренио је портал Индекс.

Министар иностраних послова Хрватске Гордан Грлић Радман најавио је данас министру иностраних послова БиХ Бисери Турковић да ће власти у Хрватској ублажити мјере за држављане БиХ.

Хрватска је прошле седмице донијела мјере према којима сви који улазе у ову земљу из БиХ иду у 14-дневну самоизолацију. За транзит кроз Хрватску нема ове обавезе.

Број обољелих

Давор Божиновић је, коментаришући већи број обољелих у Хрватској и евентуалне нове мјере, истакао је да су се, више-мање, све земље отвориле.

- Гасићемо жаришта гдје се појаве, али ако имамо локална жаришта не значи да се мјере требају примјењивати на подручју цијеле земље. Циљ је да се доносе избалансиране мјере, вјерујем да ћемо опет показати да смо међу најбољима. Ово није шведски модел, драстичне су разлике у резултатима између Хрватске и Шведске. Нема података да постоје теже клиничке слике, нити је итко на респиратору у Хрватској - рекао је Божиновић.

Коментарисао је и поступак Уставног суда којим ће се преиспитивати јесу ли одлуке Штаба биле у складу с Уставом.

- Влада је више пута рекла да су наше одлуке у складу с Уставом и законом. Одговарали смо на упите, одговарат ћемо и даље – истакао је Божиновић.

Тврди да су све одлуке биле донесене на темељу струке.

- Резултати су посљедица тога што су све одлуке донесене на темељу струке. Што се Штаба тиче, сваку одлуку је донијела струка, а иза критика нисам видио да стоје епидемиолози, чак ни они који су чланови СДП-а - казао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана