Хрватска: Брзи интернет постаје законско право

Глас Српске
Хрватска: Брзи интернет постаје законско право

Хрватска слиједеће године постаје трећа земља у Европи с брзим интернетом као законским правом.

До сада су минималну законски прописану брзину приступа интернету имале Финска и Шпанија, а са првим даном идуће године прикључује им се и Хрватска, преносе хрватски медији.

Од 1. јануара 2015. ХАКОМ ће у име државе прогласити Хрватски телеком такозваним "оператером универзалне услуге" који ће свим корисницима морати да понуди минималну приступну брзину интернета од 1 Mbps.

Зашто је баш ХТ изабран као оператер универзалне услуге вјероватно ће занимати многе, а из ХАКОМ-а нуде једноставан одговор - због чињенице да ХТ има најбољу покривеност приступа интернету и најбоље изграђену инфраструктуру.

С првим даном идуће године ХТ ће морати да осигура наведену приступну брзину свим корисницима на непокретним локацијама, односно како то колоквијално називају "фиксним" приступом интернету.

Дефинисано је како се велика већина захтјева (95%) и осигурање 1 Mbps мора одрадити унутар три мjесеца, за шест мjесеци мора бити рjешено чак 99% захтjева, док оних 1% из објективних разлога могу бити рjешени и након тог рока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана