Хакери из Тузле напали Сони и Мајкрософт

Горан Маунага
Хакери из Тузле напали Сони и Мајкрософт

Бањалука - Чланови познате хакерске групе "Lizard Squad" извели су један од највећих напада на глобалне корпорације јапански "Сони" и амерички "Мајкрософт", контролишући мрежу контролером инсталисаним на сервер у Тузли.

Напад на велику мрежу онлајн игара тих компанија извршен је крајем децембра прошле године, због чега је "Плејстејшн мрежа" била потпуно блокирана, а прича је добила епилог у јануару, када је због тог напада у Енглеској ухапшен један осамнаестогодишњак, који се доводи у везу тероризмом и помагањем терористичкој организацији Исламска држава.

Свјетски стручњаци за сајбер криминал потврдили су да је сервер у Тузли био извор напада на "Сони" и "Мајкрософт", али хапшења у БиХ још није било.

У Министарству унутрашњих послова ФБиХ и у Федералној управи полиције рекли су да немају информацију о томе да је хакерски напад на "Сони" и "Мајкрософт" извршен из Тузле. Из разговора с представницима тих институција стекли смо утисак да и не знају шта је "Lizard Squad".

Један од познатих свјетских стручних интернет портала који се бави питањем безбједности на интернету "Крабсонсекјурити" наводи да се иза групе "Lizard Squad" крију "генијалци" који су веома неискусни у кодирању и да су лако разоткривени.

- То се види из тога што су алат базирали на томе да сви на рутер стављају шифру 1234. Имају дистрибутивни сервис који омогућава да се на њиховим веб-страницама не види права интернет адреса. Стварна интернет адреса тренутно им је 217.71.50.57 на хостинг објекту у БиХ, односно у Тузли. У замјену за окончање напада тражили су 300.000 долара, а када су откривени, рекли су да је напад служио само за рекламу њихове понуде онима који желе да врше хакерске нападе - навео је тај портал.

Истакнуто је да они нову "бот услугу" презентују путем свог "Твитер" налога који има више од 132.000 пратилаца и на којем нуде хакерске услуге по цијени од 5,99 до 129 долара мјесечно за нападе који трају више од осам часова.

- Ови "генијалци" толико су неискусни у кодирању да су нехотице изложили информације о свих својих 1.700 регистрованих корисника - навео је тај портал.

Медији у Енглеској наводе да је због тог напада ухапшено неколико младића међу којима је и Џордан Ли. BBCје навео да је Ли, познат на интернету под псеудонимом Џорди, ухапшен код Ливерпула, да је оптужен за неовлашћен интернет приступ и давање лажних информација органима гоњења у САД те да је дјеловао у групи познатој као ISISGang која се повезује са терористичком организацијом Исламска држава. Био је активно укључен у неколико напада када је телефонирао о лажном држању талаца и о постављеним бомбама, чиме је иницирао полицијску рацију.

Други ухапшени члан хакерске групе "Lizard Squad" је двадестдвогодишњи Винсент Омари. Након што је Омари дао изјаву о нападима, под истрагом је и седамнаестогодишњи Јулие Кивимаки звани Рајан Зекил у Финској. Он је тамо хапшен неколико пута због оптужби да је крао кредитне картице.

Упућени су сагласни у закључку да су у вези са хакерским нападом на "Сони" и "Мајкрософт" и генерално за дјеловање групе "Lizard Squad", ухапшене споредне особе, а да су кључни чланови и даље на слободи.

Исламска држава

FBI је у септембру 2014. године означио Џордана Лија као једног од три особе из Енглеске за које се сумња да су у протеклој години извршили неколико бомбашких пријетњи школама и универзитетима широм САД.

- Џорди је припадник групе мушкараца старости од 16 до 18 година који себе називају "ISISGang", указујући на везу са терористичком организацијом Исламска држава. Џорди и његови другови из ИСИС-а телефонирали су у септембру 2012. године школи у Њутауну кад је убијено 20 дјеце и шесторо одраслих - навели су британски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана