Гранате падају у близини резиденције амбасадора БиХ у Либији

Срна
Гранате падају у близини резиденције амбасадора БиХ у Либији

Сарајево - Неколико граната пало је на око 100 метара од резиденције амбасадора БиХ у Либији Ибрахима Ефендића, а због тешке ситуације у тој земљи Предсједништво БиХ донијело је одлуку о његовом повлачењу, изјавио је Срни помоћник министра иностраних послова БиХ Зоран Перковић.

Перковић је истакао да приликом гранатирања нико није повријеђен нити је оштећена зграда резиденције.

Он је навео да је нешто послије 12.00 часова разговарао са амбасадором Ефендићем, који га је информисао да је неколико граната пало на око 100 метара од његове резиденције.

"Предсједништво БиХ донијело је одлуку о повлачењу амбасадора Ефендића. Данас смо за њега припремили инструкцију у којој му налажемо да одмах са породицом напусти Либију", рекао је Перковић. 

Он је истакао да је амбасадор Ефендић једини дипломата БиХ у Либији и да ће Амбасада радити на техничком нивоу, са техничким секретаром задуженим да пази на зграду Амбасаде, колико је то могуће.

"Оставили смо му путне листове ако се неко од држављана БиХ јави са потребом за путном исправом зато што му је истекла постојећа, отета или украдена или је на други начин остао без ње, да би могао да добије путни лист и настави пут ван Либије", објаснио је Перковић.

Према његовим ријечима, Амбасада ће бити затворена са натписом на који број може бити контактиран технички секретар. 

Према процјенама Амбасаде БиХ у Либији, Перковић је рекао да се у тој држави налази око 300 држављана БиХ.  

"Група од око 40 лица јуче се упутила у правцу Туниса копненим путем. То је једини правац изласка из Либије, јер је аеродром у Триполију затворен", појаснио је Перковић. 

Он каже да се у Триполију и Бенгазију воде борбе и да је ситуација у цијелој земљи радикално лоша.

"Више нема локације у Триполију за коју се може рећи да је безбједна. У тој земљи влада прилично хаотично стање. Ми нон стоп путем медија апелујемо да држављани БиХ напусте Либију, јер процјењујемо да ће се ситуација додатно радикализовати и да ће бити настављене борбе и стање анархије", нагласио је Перковић. 

Кад је ријеч о подручју Газе, Перковић напомиње да су се тамо налазиле три породице држављана БиХ, те додао да је у једном тренутку постојала идеја да буду евакуисане преко израелске територије, али је дошло до сукоба и тај контакт је прекинут. 

Он је подсјетио да већ неколико година на интернет страници Министарства иностраних послова БиХ, када је ријеч о Сирији и Либији, постоји упозорење држављанима БиХ да не путују у те земље.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана