Град Бањалука на корак до парцела у Дракулићу

Ведрана Кулага
Град Бањалука на корак до парцела у Дракулићу

Бањалука - Град Бањалука побиједио је Пољопривредну школу у милионски вриједној парници у вези са власништвом над 22 хектара земљишта у бањалучком насељу Дракулић, сазнаје "Глас Српске".

Пресудом Вишег привредног суда у Бањалуци преиначена је одлука Окружног привредног суда из септембра прошле године и наложено да власништво над 29 одвојених парцела у Дракулићу буде уписано на град Бањалуку, а не на Пољопривредну школу.

Према тумачењу правних експерата, ако се одржи, ова пресуда би могла имати далекосежне посљедице на цјелокупан случај "Пољопривредна школа" који се повлачи по судовима уназад неколико година у неколико одвојених судских поступака. Процјењује се да је у питању земљиште вриједно неколико десетина милиона КМ.

У међувремену, неке од парцела у непосредној близини Пољопривредне школе замијењене су са више бањалучких бизнисмена тако што су они у замјену дали земљиште неупоредиво мање вриједности у изолованим селима. За разлику од њих, парцеле у Дракулићу нису биле предмет замјене.

-        Кључна ствар у овој пресуди јесте то што је Виши привредни суд прихватио аргументе града да је ријеч о градској имовини, а не Пољопривредне школе. Ова пресуда би могла бити од пресудног утицаја и на преостале судске поступке у вези са земљиштем Пољопривредне школе јер, по први пут, у рукама имамо чврсту, правоснажну пресуду у којој се наводи да је то наше земљиште и да се школа није могла уписати у земљишним књигама као власник тих парцела  - наводе у Градској управи.

Пољопривредна школа се још 2010. године уписала као власник спорног земљишта од 22 хектара у Дракулићу, након чега је услиједила тужба града и маратонски судски процес. Ријеч је о великом комплексу у непосредној близини гробља у Дракулићу гдје је, по актуелном регулационом плану за овај дио града, предвиђена градња нове зграде Пољопривредне школе као што је то некада планирано.

Најновијом пресудом, наложено је брисање уписа у земљишне књиге на Пољопривредну школу и враћање у првобитно стање. Овај поступак ће, у даљем поступку, бити вођен у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове. На ову пресуду постоји могућност покретања ревизије пред Врховним судом РС.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да је пресуда потврда исправности борбе у претходном периоду да град врати имовину која је била на различите начине отуђена или угрожена у ранијем периоду.

- Још је доста правне борбе пред нама како би град могао располагати важном имовином за потребе грађана и свог развоја - рекао је Радојичић.

Истрага

Градска управа Бањалука је прије неколико година покренула спор и због прометовања земљишта које је било у власништву града, а за које је Пољопривредна школа имала право коришћења.

Земљиште школе продато је компанији "Бинго", коју је град тужио као и Пољопривредну школу. "Бинго" је узвратио контратужбом и захтијевао од града одштету од 20 милиона марака, а тадашњи замјеник правобраниоца РС у Бањалуци Мирко Стојчиновић је, без знања града, прихватио одлуку о поравнању због чега му се тренутно суди у Окружном суду у Бањалуци.

Истражиоци МУП-а РС су у јулу прошле године изузели предмет "Пољопривредна школа" из бањалучке канцеларије Правобранилаштва РС након чега је речено да ће у својству свједока бити и запослени у Правобранилаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана