Глобални индекс благостања: Задовољно тек 10 одсто грађана БиХ

nezavisne.com
Глобални индекс благостања: Задовољно тек 10 одсто грађана БиХ

Бањалука - Свега 10 одсто становника БиХ изразило је задовољство друштвеном заједницом у којој живе, показује "Галупов" Глобални индекс благостања, чији резултати дају слику о томе колико су становници одређених држава задовољни својим животима.

"Галуп" је истраживање провео током 2013. на око 133.000 људи старијих од 15 година.

На глобалном нивоу, задовољство у три и више категорија је исказало 17 посто становника. Најбоље живе Американци (33 посто), а очекивано је најгори живот у субсахарској Африци (9 посто).

На питање како оцјењују задовољство сврхом живљења, финансијским благостањем и друштвеним благостањем, становници БиХ су се негативно изјаснили о ова три елемента, тј. њих 10 одсто се изјаснило да мисли да је ситуација задовољавајућа, док је чак 90 одсто сматра да није.

Када је, конкретно, ријеч о категоријама, онда се свега 12 одсто становника БиХ изјаснило да стање "напредује" када је ријеч о категорији сврха живљења, њих 50 одсто стање је окарактерисало као борбу, док је 38 одсто стање окарактерисало као патњу.

Када је ријеч о друштвеном благостању, њих 23 сматра да стање напредује, њих 58 одсто стање је описало као "борбу", док 19 одсто сматра да је ријеч о патњи.

Карактеришући финанијско благостање, чак 40 одсто становника га је описало као патњу, а 46 одсто као борбу. Остатак је задовољан финансијским благостањем.

Када је ријеч о задовољству друштвеној заједницом у којој живе, свега 10 одсто становника БиХ је изразило своје задовољство.

Од земаља у региону, прилично лоше је оцијењена Хрватска, која дефинитивно није земља благостања јер је, гледано према угодности живота, на самом дну свјетске љествице - међу 10 најгорих од 135 земаља укључених у истраживање.

"Галлуп" је направио и успоредбу Хрватске и Србије по питању финансијског задовољства које је у Хрватској (23 посто) двоструко веће него у Србији (12 посто). Како се наводи, 44 посто више Срба најмање једног дана у прошлој години није имало новца за храну (24 посто у односу на 17 посто Хрвата), док их 28 посто више није имало новца за "кров над главом", односно неко склониште (12 посто у односу на 9 посто).

Највеће благостање влада наводно у Панами - чак 61 одсто их је исказало задовољство. Слиједе Костарика (44 посто), Данска (40 посто), Аустрија и Бразил (39 посто), Уругвај и Ел Салвадор (37 посто), Шведска (36 посто), те Гватемала и Канада (34 посто).

Гледало се 5 категорија:

  • задовољство сврхом живљења (колико волите оно што радите сваког дана и колико сте мотивисани за постизање својих циљева),
  • задовољство друштвеним животом (пријатељство, подршка, љубав),
  • задовољство финансијама (успијевање осигурања економске сигурности уз што мање стреса),
  • задовољство друштвеном заједницом (колико волите мјесто гдје живите, колико се осјећате сигурнима, колико сте поносни на своју друштвену заједницу)
  • задовољство властитим физичким стањем (добро здравље и довољно енергије за извршавање свакодневних обвеза).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана