Гласање о Русији у ПС Савјета Европе: СДА и СББ подржале неутралност БиХ о украјинској кризи

Жарко Марковић
Гласање о Русији у ПС Савјета Европе: СДА и СББ подржале неутралност БиХ о украјинској кризи

СТРАЗБУР – Ниједан од пет чланова Делегације Парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПС СЕ), укључујући и Алму Чоло из СДА и Едиту Ђапо из СББ-а није гласао за избацивање Русије из тог органа чиме се БиХ придружила листи од укупно шест земаља чији посланици нису гласали "за".

На тој листи су, осим БиХ, и Србија, Јерменија, Азербејџан, Словачка и Словенија. Подсјетимо, и прије него што је Парламентарна скупштина изгласала избацивање Русије, Мосвка је одлучила да се сама повуче из тог тијела. Међутим, чињеница да нико из БиХ није подржао став већине у ПС СЕ изазвала је пажњу у дијелу сарајевских медија, имајући у виду несугласице унутар БиХ у вези са украјинском кризом.

- Изгледа да су и СДА и СББ одлучиле да подрже став да БиХ у овом сукобу остане неутрална – прокоментарисао је за "Глас" један од чланова делегације БиХ.

Едита Ђапо је за портал Кликс изјавила да је имала техничких проблема приликом гласања због чега њен глас "за" није уврштен у записник о чему је већ обавијестила јавност путем званичне странице Савјета Евроше. Алма Чоло је навела да је присуствовала сједници, али да је у понедјељак у 16:30 сати морала напустити засједање због раније преузетих обавеза. Навела је и да је обавијестила генералну секретарку Савјета Европе и упутила молбу да њен глас "за" буде уврштен.

Међутим, чини се да је овдје, по тврдњама извора "Гласа" добро упућених у процедуре у Стразбуру, у питању накнадна памет и покушај двије чланице делегације из бошњачких странака да се "оперу" пред сарајевском јавности, али и странцима.

- Гласање о Русији почело је у 20 и 20, а закључено у 20 и 45. Чоло је сама признала медијима да се одјавила у 16 и 30. Правила ПС СЕ јасно кажу да је немогуће гласати након закључења гласања, тако да нема начина да гласови Ђапо и Чоло буду накнадно уврштени, осим ако не посегну за неким активностима мимо правила – објашњава наш саговорник.

На основу статистичког извјештаја о гласању који је доступан на званичној страници ПС СЕ, потпуно је јасно да нико из делегације БиХ није гласао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана