Glasanje o Rusiji u PS Savjeta Evrope: SDA i SBB podržale neutralnost BiH o ukrajinskoj krizi

Žarko Marković
Glasanje o Rusiji u PS Savjeta Evrope: SDA i SBB podržale neutralnost BiH o ukrajinskoj krizi

STRAZBUR – Nijedan od pet članova Delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PS SE), uključujući i Almu Čolo iz SDA i Editu Đapo iz SBB-a nije glasao za izbacivanje Rusije iz tog organa čime se BiH pridružila listi od ukupno šest zemalja čiji poslanici nisu glasali "za".

Na toj listi su, osim BiH, i Srbija, Jermenija, Azerbejdžan, Slovačka i Slovenija. Podsjetimo, i prije nego što je Parlamentarna skupština izglasala izbacivanje Rusije, Mosvka je odlučila da se sama povuče iz tog tijela. Međutim, činjenica da niko iz BiH nije podržao stav većine u PS SE izazvala je pažnju u dijelu sarajevskih medija, imajući u vidu nesuglasice unutar BiH u vezi sa ukrajinskom krizom.

- Izgleda da su i SDA i SBB odlučile da podrže stav da BiH u ovom sukobu ostane neutralna – prokomentarisao je za "Glas" jedan od članova delegacije BiH.

Edita Đapo je za portal Kliks izjavila da je imala tehničkih problema prilikom glasanja zbog čega njen glas "za" nije uvršten u zapisnik o čemu je već obavijestila javnost putem zvanične stranice Savjeta Evroše. Alma Čolo je navela da je prisustvovala sjednici, ali da je u ponedjeljak u 16:30 sati morala napustiti zasjedanje zbog ranije preuzetih obaveza. Navela je i da je obavijestila generalnu sekretarku Savjeta Evrope i uputila molbu da njen glas "za" bude uvršten.

Međutim, čini se da je ovdje, po tvrdnjama izvora "Glasa" dobro upućenih u procedure u Strazburu, u pitanju naknadna pamet i pokušaj dvije članice delegacije iz bošnjačkih stranaka da se "operu" pred sarajevskom javnosti, ali i strancima.

- Glasanje o Rusiji počelo je u 20 i 20, a zaključeno u 20 i 45. Čolo je sama priznala medijima da se odjavila u 16 i 30. Pravila PS SE jasno kažu da je nemoguće glasati nakon zaključenja glasanja, tako da nema načina da glasovi Đapo i Čolo budu naknadno uvršteni, osim ako ne posegnu za nekim aktivnostima mimo pravila – objašnjava naš sagovornik.

Na osnovu statističkog izvještaja o glasanju koji je dostupan na zvaničnoj stranici PS SE, potpuno je jasno da niko iz delegacije BiH nije glasao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana