Гашпаревић: ДФ у улози бошњачког резервног играча

Срна
Гашпаревић: ДФ у улози бошњачког резервног играча

Сарајево - Политички аналитичар Пејо Гашпаревић рекао је да досадашњи безуспјешни покушаји формирања владе Федерације БиХ говори да у том ентитету постоји и даље претензија бошњачке политичке елите да се посредством наводно љевичарског и грађанског Демократског фронта /ДФ/ Хрвате учини неравноправнима.

"ДФ показује прекомјерну претенциозност и жели да се докопа министарских фотеља на начин да се умањи политичка равноправност хрватског народа", рекао је Гашпаревић.

Индикативно је, истиче он, како се сада из миљеа ДФ-а посеже за бројем гласача који су их подржали, а осам година садашњи предсједник те странке Жељко Комшић био је члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа без обзира што је имао минорну, посве занемариву подршку Хрвата, али тада им није био важан број гласачке подршке Хрвата.

"Такође је индикативно да ДФ за вријеме протекле 'платформашке' власти није спомињао важност броја гласова када су у ту власт ушле оне странке и званичници који нису имали већинску гласачку подршку Хрвата у БиХ", подсјетио је Гашпаревић.

Према његовим ријечима, ДФ наставља да практикује политику двоструких критеријума, а такав приступ носи у себи ризике продуковања одумирања идеје БиХ која би требало да буде равноправно - и бошњачка и српска и хрватска.

"Коалиција ХДЗ, СДА и ДФ је хибридна, јер су у њој двије странке - ХДЗ и СДА, које су народњачке конзервативне оријентације деснога центра, а ДФ себе представља као љевичарску, грађанску, мултиетничку. У бити, под маском тих атрибута, подржава унитаристички концепт уређења БиХ", оцијенио је Гашпаревић.

Напомињући да у демократијама није неуобичајена коалиција програмски различитих странака, Гашпаревић упозорава да овдје, међутим, није ријеч само о томе.

"Овдје је ријеч о покушају да ДФ одигра улогу бошњачког 'резервног играча' који под украсима љевичарске терминологије, проводи политику у којој нема националне равноправности. То је софистицирани необољшевизам", констатовао је овај политички аналитичар.

Тешко је поузданије предвидјети судбину такве коалиције с таквим различитим оријентацијама, каже он, али је чудно да међународна заједница, која је прије четири године својом непринципијелношћу допринијела обезвријеђивању већинске гласачке воље Хрвата у БиХ, овај пута ћути на очигледне "политичке несташлуке" којима се поновно на мала врата жели инсталисати унитаристички приступ успостављања власти.

Коментаришући изјаве челника СДА да "треба учинити све да се коалиција СДА, ДФ, ХДЗ одржи", те да је "ДФ странка пробосанске оријентације, чији се програм рада у многим сегментима поклапа с програмом СДА", Гашпаревић каже да то подјсећа на оживљавање политичке подобности.

"Некада се кроз Социјалистички савез глумила демократичност, а у ствари су се на тај начин промовисале 'пројугословенске тежње' и све је било на линији једне партије. Овакво нуђење пробосанства је на линији унитаризма у БиХ. Босанство треба остати завичајна и географска одредница, а не претварати га у инструмент политике и идеологије", закључио је Гашпаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана