Фергусон: БиХ има проблем са имиџом

Срна
Фергусон: БиХ има проблем са имиџом

Сарајево - Британски амбасадор у Босни и Херцеговини Едвард Фергусон написао је на свом блогу да је Босна и Херцеговина прелијепа земља која има толико тога за понудити туристима, али да је неразвијена и неоткривена.

"Нажалост, Босна и Херцеговина има проблем са имиџом. Када сам пријатељима у Уједињеном Краљевству рекао да долазим овдје, прва реакција већине људи је била да питање да ли је сигурно", написао је између осталога Фергусон.

Нагласио је да велики број туриста дође на један дан, на путу из Хрватске, тако да економија БиХ од тога нема ништа, а ако БиХ жели да привуче више туриста, треба јој циљано улагање. Међутим, прије свега земља мора дјеловати стабилно.

"Треба јој влада која ради и која осигурава да људи у цијелом свијету чују приче о политичком помирењу и позитивном развоју. Скоро отварање Земаљског музеја од нове владе би био снажан сигнал те врсте намјере", написао је британски амбасадор.

Оцијенио је и да је приликом боравка у Мостару и Бањалуци увидио да се људи различитих националности у БиХ могу заједно смијати, због чега је става да сигурно могу заједно и живјети.

"Већина људи које сам ја упознао, без обзира на њихово поријекло, вјеру или културу, желе сигурност, посао, правду, образовање и здравствену заштиту, али неки политичари су одлучни да их дијеле. Оно шта ме је највише шокирало је спремност да се млади људи заразе неоснованим етничким и националистичким страховима и фикцијама", истакао је Фергусон.

Закључио је да је од кључне важности сломити ове баријере, тако да наредна генерација не наслиједи предрасуде.

Мишљења је да у БиХ има довољно ресурса да свако има могућност да живи живот нормалног квалитета, са својом дјецом и унуцима, али влада не доприноси довољно развоју економије.

Британска амбасада је са Удружењем послодаваца у ФБиХ и другима радила на одређивању конкретних економских реформи које ће бити потребне након избора - поједностављење система опорезивања, смањење цијене рада, смањење бирократије и модернизација система социјалне заштите, истиче амбасадор.

"Међународна заједница је гријешила. Дејтонски мировни споразум је зауставио страшни рат деведесетих. Уједно је створио и уставни оквир, али и оставио политички систем који је закључао етничке подјеле и искључио мањине, у основи помогао да се исте странке из ратног периода задрже на власти", написао је амбасадор.

Нагласио је да се систем може промијенити ако су политичке вође Срба, Бошњака и Хрвата спремне да га промијене, но проблем је у томе што им ова ситуација одговара и омогућава им да дају послове онима који их подржавају.

"Успркос предвиђањима лошег одзива на општим изборима у недјељу, грађани морају дати свој глас за промјене. Запамтите - ако не гласате, гласали сте за побједника", поручио је на свом блогу британски амбасадор у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана