Џаферовић и Махмуљин прикривали одсијецање главе српском цивилу

Горан Маунага
Џаферовић и Махмуљин прикривали одсијецање главе српском цивилу

Сарајево - Потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо доставио је Тужилаштву БиХ пријаву против ратног команданта Трећег корпуса Армије РБиХ Сакиба Махмуљина и ратног начелника Центра служби безбједности Зеница Шефика Џаферовића јер нису пријавили ратни злочин над цивилом српске националности у Возући код Завидовића.

Појаснили су то јуче у Кабинету потпредсједника ФБиХ након што је Кебо прије неколико дана саопштио да је 16. децембра упутио Тужилаштву документацију и пријаву због злочина у Возући. Из документације која је објелодањена како се не би спекулисало именима пријављених видљиво је да је за овај злочин знао и ратни предсједник РБиХ Алија Изетбеговић.

Из Кабинета потпредсједника ФБиХ достављен је дио документације коју је Кебо доставио Тужилаштву и писмо које је упутио главном тужиоцу Тужилаштва БиХ Горану Салиховићу. Кебо у писму наводи да су Махмуљин и Џаферовић, који је као потпредсједник СДА недавно именован за предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ, 18. априла 1994. године на Возући били десет метара од мјеста ликвидације српског цивила коме су припадници одреда "Ел муџахедин" одсјекли главу. Кебо је навео и да службена забиљешка садржи имена свједока који су били присутни, али да у прилогу прослијеђене документације нема осталих свједока како би они и чланови њихових породица били заштићени. Из приложеног полицијског извјештаја о том злочину, који је Кебо доставио Тужилаштву, види се да је био присутан и Алија Изетбеговић. ...

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана