Донације још труну у складиштима

Ведрана Кулага Симић
Донације још труну у складиштима

БАЊАЛУКА - Огромне количине одузете робе у царинским поступцима гомилају се и труну у складиштима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, а надлежни не успијевају да идеју о донирању спроведу у дјело.

Проблеми у вези са донирањем одузете робе трају годинама, а у једном периоду пред члановима Управног одбора Управе за индиректно опорезивање био је и приједлог одлуке о поступању са одузетом и уступљеном робом, који није добио зелено свјетло. Надлежни су се, између осталог, позивали на Закон о царинској политици, који је усвојен још 2015. године, и електронски потпис јер примјена тог акта значи царињење у потпуности без папира, односно електронским путем.

Процијењена царинска вриједност укупно одузете робе на нивоу УИО БиХ, закључно 31. јулом, износи 20,46 милиона. Од тога, процијењена царинска вриједност привремено одузете робе износи 9,42 милиона, а правоснажно одузете робе 11,04 милиона КМ, гдје највећи удио имају одузета возила, а чији је поступак уништавања у току.

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ Ратко Ковачевић рекао је за “Глас Српске” да је та институција израдила нацрт одлуке о процедурама и критеријумима за донирање робе која је одузета, заплијењена или уступљена УИО.

- Међутим, УИО БиХ није надлежан да одреди крајњег корисника дониране робе, због чега је Савјету министара достављен приједлог за одржавање заједничког састанка представника УИО и представника Савјета на којем би се покушало пронаћи рјешење за донирање робе. Одлуком би се корисницима које одреди Савјет министара БиХ донирала правоснажно одузета и непродата роба, а за коју корисници покажу интересовање. Тај састанак још није одржан, нити УИО има повратну информацију о њему - истакао је Ковачевић и додао да је на име плаћања складишних простора у којима се чува одузета роба у шест мјесеци ове године Управа издвојила 350.000 КМ.

На пропадање робе усљед дугог лежања у складиштима УИО широм БиХ и немогућност донирања упозорили су ревизори још 2013. године. Још је у тој анализи наглашено да од оснивања Управа није спровела ниједан поступак донирања одузете царинске робе у потпуности и да су институције, у вези са овим питањем, поприлично неефикасне.

Упозорено је тада да није ријетка појава да се роба због истека рока трајања уништава прије него што се покуша продати или изврши донација, те скренута пажња и да складишта у којима се чува одузета царинска роба не испуњавају потребне техничке и санитарне услове.

Посебан проблем годинама су била возила која су одузета у поступцима још прије деценију и по, а процеси уништавања су тек недавно почели.

Лицитације

УИО БиХ је, путем јавних аукција и директне продаје током седам мјесеци ове године, зарадио око 39.000 КМ. Управа је лани одржала 22 јавне аукције први и други пут, као и 30 директних продаја, а том приликом је остварен приход у износу од 499.200 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана