Пашалић: Смјена директора 10 организационих дијелова "Шума"

Срна
Пашалић: Смјена директора 10 организационих дијелова "Шума"

БАЊАЛУКА - Директори 10 организационих јединица предузећа "Шуме Републике Српске" биће смијењени због пословног губитка од око 5,3 милиона КМ, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

Пашалић је навео да ће бити смијењени директори шумских газдинстава "Борја" Теслић, "Расадник" Добој, "Врбања" Котор Варош, "Зеленгора" Калиновик, "Дрина" Сребреница, Шумског газдинства Милићи, Центра за газдовање кршом Требиње, "Мајевица" Лопаре и Шумска кућа "Огњиште" Јахорина.

Он је рекао да ће и друга јавна предузећа бити третирана на сличан начин.

"Влада Републике Српске подржава иницијативу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде да сви руководиоци организационих дијелова 'Шума' које су пословале негативно буду разријешени дужности и да буду именовани стручни људи, а не они који имају страначку припадност", рекао је Пашалић новинарима након посебне сједнице Владе Српске.

Он је истакао да ће бити анализиран и рад управе и Надзороног одбора "Шума".

Говорећи о инвестицијама у пољопривреди, Пашалић је рекао да ће ресорно министарство и ове године подржати пољопривреднике који желе инвестирати на својим фармама, те да је стигло 1.989 захтијева, чија је вриједност инвестиција 17,6 милиона КМ.

"Ријеч је о износу који ће Влада да уплати на рачун пољопривредних произвођача, који желе да инвестирају и износи 30 одсто инвестиције, односно 40 одсто ако се газдинство налази на надморској висини изнад 600 метара, гдје су услови за бављење производњом отежани", рекао је Пашалић и додао да је, између осталог, ријеч о 3.292 трактора и прикључка.

Он је указао на значај те подршке, јер произвођачи на тај начин мање троше горива, мазива и резервне дијелове, те тиме обезбиједе мању цијену за своје производе.

Пашалић је подсјетио да је у 2019. години било је 959 захтијева за подстицаје, а њихова вриједност је била 5,6 милиона КМ, те прошле године 1.436 захтијева, а износ је био 10,7 милиона КМ.

"Ничији захтјев неће бити одбијен, те ћемо издвојити додатна средства из Компензационог фонда, као што смо то урадили и прошле године, те је осим 75 милиона КМ из редовних буџетских средстава издвојено још 10 милиона КМ из овог фонда", рекао је Пашалић.

Према његовим ријечима, за прошлу годину су исплаћене све обавезе, док је за ову годину до данашњег дана издвојено девет милиона КМ из редовног буџета.

Пашалић је рекао да на ванредној сједници Владе није било ријечи задужењу на Лондонској берзи, те да се, осим стања у предузећу "Шуме Српске" говорило и о статусу осталих јавних предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана