Договорен кредитни аранжман са ММФ-ом у износу од 550 милиона евра

Срна
Договорен кредитни аранжман са ММФ-ом у износу од 550 милиона евра

Сарајево - На данашњој сједници Фискалног савјета БиХ у Сарајеву договорен је кредитни аранжман са ММФ-ом у укупном износу од 550 милиона евра на 10 година.

Од овог износа једна трећина припада Републици Српској.


Повлачење новца траје три године, грејс период је четири и по године од повлачења прве транше, и шест година отплата након грејс периода.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је након сједнице Фискалног савјета БиХ да је постигнут договор о веома повољном кредитном трогодишњем аранжману са Међународним монетарним фондом /ММФ/ у износу од 550 милиона евра.
"Усаглашено је и Писмо намјере Фискалног савјета са представницима ММФ-а. Договорени су најповољнији услови и аранжман", изјавио је Звиздић на конференцији за новинаре.

Он је рекао да је ријеч о веома повољним условима, грејс периоду од четири и по године, а посљедња транша требало би да буде отплаћена након 13 година.

Звиздић је истакао да су бројне структурне реформе дио Писма намјере.

"То је питање озбиљног уређења различитих финансијских и фискалних система и техничке подршке коју ће нам дати ММФ у мониторингу таквих мјера. Предвиђене су и бројне измјене и допуне закона и система који су показали слабости", навео је он.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да кредитни аранжман служи као подршка провођењу Реформске агенде, читавог низ системских мјера и врло важних реформа на чије спровођење у наредном периоду су се обавезали сви нивои власти.

"По овим мјерама које смо дефинисали у оквиру овог аранжмана види се да је то згуснут програм који подразумијева читав низ активности сваког нивоа власти у наредном периоду без било каквих одгађања. То је нешто око чега смо се сложили да радимо и раније, а данас је дошло до финализације тих ствари", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је састанак трајао сатима зато што су се учесници бавили коначним детаљима да би данас могли да закључе аранжман.

"Послије прве транше рок отплате кредита је 10 година, а послије посљедње транше рок отплате је 13,5 година. То нам даје један широк простор", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да се закључивањем овог аранжмана активирају неки додатни механизми који су везани за Реформску агенду, а то је аранжман са Свјетском банком и Европском комисијом.

"У наредном периоду очекујемо и велику финансијску подршку и сви смо свјесни пуно врло важних задатака које ћемо радити", навела је она.

Према њеним ријечима, коначан текст Писма намјере захтијева велики ангажман, без било каквих опструкција било ког нивоа власти.

"Влада Републике Српске је на мјерама које су данас дефинисане предано радила и то су добре системске мјере које смо свакако морали да радимо или са ММФ-ом или самостално, или данас или за годину, двије, три... Опредијелили смо се да почнемо данас у оквиру цјелокупног аранжамана подршке Реформској агенди", истакла је Цвијановићева.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић рекао је да кредитни аранжман у зони привредних субјеката предвиђа наставак приватизационих активности, те наставак реструктурисања и боље управљање јавним предузећима.

Шеф Мисије ММФ-а за БиХ Надим Илахи рекао је да су представници ове финансијске институције двије седмице водили разговоре са властима у БиХ и да договор мора чекати одобрење Извршног одбора ММФ-а.

"Ово је проширени аранжман од три године који предвиђа одређене мјере које су обимне и значајне. Економска процјена је веома значајна. Дошло је до одређеног економског опоравка, а очекујемо да ће ове године стопа раста бити око три одсто. Инфлација је била ниска у складу са дешавањима у еврозони", рекао је Илахи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана