Додик: Тероризам озбиљан изазов пред којим је БиХ

Срна
Додик: Тероризам озбиљан изазов пред којим је БиХ

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик навео је у писму упућеном генералном секретару УН Бан Ки Муну да је тероризам као озбиљан изазов пред којим се нашла БиХ трагично показао лице 27. априла у смртоносном нападу радикалног исламисте на полицију Републике Српске у Зворнику.

"Међу ухапшенима у вези са нападом налази се најмање један повратник из борби у Сирији", напомиње предсједник Српске.

Додик је пропратно писмо послао уз редовни Извјештај који је Влада РС упутила Савјету безбједности Уједињених нација а у којем се посебан акценат ставља на снажну подршку новој иницијативи ЕУ за БиХ као и на нужност децентрализоване федералне структуре БиХ.

"У Извјештају се испитује нужност децентрализоване дејтонске структуре БиХ за очување стабилности и функционалног управљања БиХ. Такође се образлаже потреба да БиХ, као највећи европски извозник бораца у ''Исламску државу'' по глави становника, посебно буде на опрезу и спријечи тероризам код куће", истиче се у писму предсједника РС генералном секретару УН.

Додик наводи и низ активности РС на испуњавању обавеза у складу са усвојеном изјавом на државном нивоу о европском путу.

Како појашњава, то су сталан рад РС на економским реформама, преиспитивање скупих и неефикасних институција на нивоу БиХ, реформа правосуђа неопходна за достизање европских стандарда и преговори о механизму координације власти у БиХ.

У Извјештају се разматра и зашто Канцеларија високог представника мора бити затворена, као и зашто чланице УН треба да се супротставе контрапродуктивној резолуцији о злочинима у Сребреници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана